Ердоган постига целта си

От десет години Ердоган се опитва да подчини медиите в Турция. Сега постига целта си: приближен до турския президент холдинг най-вероятно ще придобие не само най-влиятелния вестник,

но и последната сериозна телевизия.

 

 

 

 

 

В Турция отсега нататък е достатъчно човек да си купи от някоя будка за вестници само едно издание, за да разбере какво пишат всички останали. Фотографиите в някои от тях може и да се различават, но не и формулировките. Защото, когато бившият "медиен цар" Айдън Доган продаде и последните си вестници и телевизии на проправителствения холдинг "Демирорен", в Турция няма да остане нито една независима медийна група. А това е почти сигурно: в средата на седмицата Ройтерс съобщи, че според източник от "Демирорен", има постигнато съгласие за сделката.

 

Що се отнася до няколкото малки леви вестници: те няма да играят никаква роля, защото почти никой не рекламира в тях. Или пък защото водещите им журналисти са в затвора.

 

Мечтата на Ердоган

 

Така Реджеп Ердоган постига целта си, която преследва вече десет години. По негово желание близки до турския президент предприемачи изкупуват турските медии. Бизнесът е изгоден и за двете страни: Ердоган раздава държавни поръчки на лоялни бизнесмени, които пък използват част от новите си богатства, за да купуват медии и да запушват устата на критиците.

 

Türkei Zeitung-Medium Cumhuriyet (DW/Julia Hahn)

 

За тази цел обаче собствениците на медии трябваше да бъдат пречупени. И Айдън Доган беше един от първите, които бяха взети под прицел. През 2009 той беше принуден да доплати данъци в размер на 3,3 милиарда долара и това трябваше да го постави на колене. През 2011 той беше принуден да продаде "Милиет" и "Ватан" на семейство Демирорен, собствениците на въпросния холдинг. Днес уважаваният навремето "Милиет" вече няма никакво значение.

 

Сега "Демирорен холдинг" ще придобие и "Хюриет", и "Поста", и "CNN Türk", т.е. най-влиятелния вестник, най-голямото булевардно издание и последната сериозна телевизия в Турция.

 

Нов монопол

 

Най-късно след една година в Турция трябва да се проведат местни и президентски избори. С придобиването на вестниците и телевизиите на "Доган холдинг" на медийния фронт вече не съществува никаква опасност. "Републиканската народна партия", която е най-голямата опозиционна политическа сила в Турция, говори за нов голям монопол. Монополната комисия на Ердоган, разбира се, няма да го потвърди, ако случаят изобщо ѝ бъде предоставен.

 

Вестник "Хюриет" всъщност отдавна прекрати пряката си критика срещу Ердоган, но все пак даваше известна възможност за изява на по-различни мнения. С неговата продажба настъпва краят на една ера.

 

Почти четири десетилетия, след като Доган придоби първия си вестник, неговият холдинг ще може отново да се концентрира върху основния си бизнес. И вероятно вече няма да бъде принуждаван да доплаща данъци. А медиите в Турция вече ще са изцяло под контрола на Ердоган.

Райнер Херман, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазани

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа