Защо Путин е толкова успешен?

На тези избори за първи път гласува поколението на Путин, родените след 1995 г., които помнят единствено времето на Путин. Поколението на Путин се оказа путинско във всеки смисъл.

 

Президентските избори в Русия завършиха с очаквания и в същото време уникален резултат.

Очевидно Владимир Путин е счупил всеки свой рекорд, след като е получи най-високия резултат от всичките си кампании.

Вторият неочакван фактор беше високата избирателна активност.

Освен това младото поколение дойде да гласува, онези, които си спомнят единствено времето на Путин.

Владимир Путин бе преизбран за нов, четвърти мандат. Никой нямаше съмнения за победата му на първи тур, но почти никой не очакваше такъв висок резултат.

Когато противниците на президента още преди около година измислиха фалшивата новина за уж съществуващия кремълски план "70-70" - процентите гласували за Путин и избирателната активност, малцина вярваха в толкова високи цифри за действащия президент.

Но резултатът от изборите надхвърли очакванията - Путин събра своя най-висок резултат от 2004 г. насам, когато за него гласуват 71% от гласоподавателите.

Владимир Путин беше подкрепен от три четвърти от гласоподавателите - това са най-големите фигури в историята на президентските избори в Русия.

Максимална стана и преднината му през заелия второ място кандидат - Павел Грудинин, номиниран от КПРФ, получил 13%.

Шестимата други кандидати отбелязаха общо по-малко от Грудинин - 6 процента за Жириновски, 1.5 за Собчак, 0.9 за Явлински и малко повече от половин процент за Бабурин, Сурайкин и Титов. Тези данни са много сходни с данните от социологическите проучвания, проведени по време на кампанията, но се смяташе, че гласуването на гласоподавателите би довело до малко по-различен резултат от анкетата.

Въпреки това, хората дадоха на Путин дори повече гласове, отколкото показваха проучванията. И много висок процент за сегашния президент дадоха Москва и Санкт Петербург - въпреки факта, че на последните избори, които се проведоха на фона на протестите, много от жителите на столицата гласуваха за конкурентите на Путин.

Защо Путин е толкова успешен? Има няколко причини.

На първо място вече го нямаше фона от 2012 г.

Много хора се убедиха, че Путин защитава интересите на страната, както никой друг. Крим, твърдата и умна позиция в конфликта със запада - всичко това донесе на президента допълнителни привърженици. И сред тях, на второ място, се оказаха много младежи.

На тези избори за първи път гласува поколението на Путин, родените след 1995 г., които помнят единствено времето на Путин.

Поколението на Путин се оказа путинско във всеки смисъл.

На трето място, опитът, знанията и уменията на Путин са буквално национално съкровище - и хората искат той да ги използва в полза на страната. Това е рационално и едновременно емоционално чувство - хората се доверяват на своя лидер.

Четвърто, президентът дори нямаше съизмерими съперници - не защото е принципно невъзможно, а защото това е обективна реалност. Свързана не само с личните качества на Путин и опит, но и с това че нито един от конкурентите му не може да се формулира идеологическа платформа, която да се превърне в по-привлекателна за избирателите. Имаше повече или по-малко либерални, комунистически и патриотични програми - но те, както и техните носители, загубиха пред разбирането на Путин за патриотизма.

Но това не означава, че президентът може да почива на лаврите си, или че ситуацията в неговата страна е удовлетворителна за избирателите - просто всички разбират, че Путин няма да се успокои и да спре. Необходимостта от руски пробив е това, което самият президент говори последователно и настойчиво. И няма политически мерки, до които Путин да не прибегне при постигането на тази цел.

"Нуждаем се от решителен пробив в развитието. Можем да направим това - достигнахме ниво, на което можем да направим този пробив... Сега е възможно. Трябва да използваме тази историческа възможност, както и да се възползваме от нашите постижения във всички области, за да направим това. Но, разбира се, хората трябва да разберат какво ще правим", заяви Путин по време на митинг, когато стана известно за победата му.

"Много е важно да привлечете към ваша страна и тези, които може би са гласували за други кандидати. Нуждаем се от това единство, за да продължим напред. И за това трябва да почувстваме всеки гражданин на страната ", напомни той и обобщи: "Ще помислим за бъдещето на нашата голяма родина, за бъдещето на нашите деца. И при това, ние със сигурност сме обречени на успех. Заедно ще извършим мащабна работа в името на Русия. "

Честността и чистотата на изборите не могат да бъдат поставени под въпрос - властите сами направиха всичко, за да осигурят прозрачност както на самото гласуване, така и при преброяването. И за целта трябваше да се преодолеят установените навици на регионалните "елити" в някои региони - които не искаха да разберат, че чрез "наливането на гласове" те вредят не само на своята власт, но и на имиджа на властите като цяло. Твърденията за измами на изборите, разбира се, вече са изразени от някои от кандидатите - но това е съдбата на губещите.

Нов и много интересен формат беше "Избирателната нощ", която се състоя в зала "Известия" - имаше излъчване на живо по Интернет от този сайт, в който се събраха много политически технолози, политици и журналисти. На следващите президентски избори интернет вече няма да бъде просто място за получаване на информация - вероятно е гласуването да се състои вече във виртуалното пространство.

И сега следващите важни събития ще се случат през май - след встъпването в длъжност. Владимир Путин, който отговаряше на въпрос за новото си правителство, заяви, че ще започне да мисли подробно още от днес: "Ще помисля какво и как да направя. Мисля, че всички промени ще настъпят след встъпването в длъжност. "

Новият президентски мандат на Путин ще бъде на промени, чийто мащаб ще надхвърли всичко направено по-рано от него.

 

 

 

Станете почитател на Класа