Путин и Западът: старата съветска школа работи

В своя кръстоносен поход към възвръщане на имперското величие Кремъл се превърна в покровител на диктаторите и в заплаха за онези съседи на Русия, у които Путин съзира най-голямата опасност: демокрацията

 

 

 

 

 

Как ли да се държим с този режим? Често ще чуете, че той ни е необходим за решаването на различни големи международни кризи. Но всъщност същият този режим често пъти разпалва въпросните конфликти, именно за да ни бъде „необходим". Могъществото на Москва се състои главно в умението ѝ по всяко време да раздуха нов конфликт, да го ескалира и да го превърне в хронична язва. Примери колкото искаш – от Украйна до Сирия. В своя кръстоносен поход към възвръщането на имперското си величие Кремъл се превърна в покровител на диктаторите – и в заплаха за всички съседи на Русия, у които Путин съзира най-голямата от всички големи опасности: демокрацията.

Режимът няма да се промени

 

Властническата система на Путин е несъвместима с идеите на либералната демокрация и поради това е сбъркана стратегията на всички онези, които апелират за търпениe, отстъпчивост и известни аванси в дипломатическото премерване на силите с Москва, защото се надяват на „промяна чрез сближаване". Путин никога няма да престане да подхвърля бонбонки на всички, които мечтаят за пълно възстановяване на добрите отношения с Русия. Това си е старата съветска школа, която все още работи много успешно. И режимът на Путин вече няма да се промени, просто защото нито желае, нито може да се промени.

 

Враговете на Путин, които платиха
с живота си: За 4 години 38 противници на режима са ликвидирани

 

Разбира се, дори политиците на Запад, които добре осъзнават тази действителност, все пак трябва да използват всички възможности да насочат Кремъл отново в онзи дипломатически коловоз на сътрудничество, от който ще спечели и самата Русия. Но те трябва да се ръководят не от отстъпчивост, а от твърдост, не от разприте си, а от солидарността помежду си. Единство е нужно както по въпроса за санкциите срещу Русия, заради войната в Украйна, така и в отговор на кремълския опит да се внесе раздор чрез проекта „Северен поток".

 

В услуга на Путин

 

Западът съвсем правилно осъди нападението с бойно отровно вещество във Великобритания. Радващ е и фактът, че новият германски външен министър Маас не е представител на фракцията на наивниците в своята социалдемократическа партия. Но дори неговите недвусмислени изказвания не могат да замажат позора, който навлече на себе си, на своята партия и на цяла Германия един бивш канцлер от ГСДП (Герхард Шрьодер – б.ред.), който се постави в услуга на Путин.

Бертолд Колер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

www.faz.net

Всички права запазени! Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа