Тръмп подготвя санкции срещу криптовалутата на Венецуела

Президентът на САЩ, Доналд Тръмп, ще предприеме по-нататъшни действия срещу Венецуела, за да се ограничат финансовите транзакции, включващи венецуелската криптовалута Петро. Това съобщава интернет страницата McClatchy, позовавайки се на източници, запознати с плановете на администрацията на САЩ.

Ограничителните мерки за петрола ще бъдат част от нов пакет от санкции срещу латиноамериканската страна, които Белия дом ще обяви следващата седмица.

Въпреки това, източниците не уточниха как Вашингтон планира да ограничи оборота на венецуелската криптовалута, въпреки че Боливарска република стартира своята "версия на Bitcoin" именно с цел заобикаляне на санкциите на САЩ

Предварителната продажба на петро, подкрепено от повече от 5 млрд. Барела петрол, бе обявена от венецуелското правителство на 20 февруари. Но през януари Вашингтон вече беше предупредил американските граждани, които искат да инвестират в новата цифрова валута, че те могат да бъдат преследвани от правосъдието поради санкциите, наложени на Каракас.

От своя страна първият вицепрезидент на Обединената социалистическа партия на Венецуела (СПСВ) Диододо Кабело заяви, че целта на "атаката" на Съединените щати срещу петро е с цел да се възползват от венецуелските енергийни ресурси. "Голямата разлика е, че петро има осезаема петролна подкрепа. Никой не може да отрече петролни резерви, които има Венецуела, както и злато, диаманти, газ".

Станете почитател на Класа