Зловещата предсмъртна прогноза на Хокинг

Британският физик Стивън Хокинг, починал на 14 март, представил две седмици преди смъртта си своя изследователска работа, в която поставя теоретичната основа за откриване на паралелна вселена и предсказва края на съществуването на Вселената.

Според вестник Sunday Times Хокинг е съавтор на математическа статия, чиито последни ревизии бяха одобрени на 4 март. Според публикацията, работата е завършена "на смъртното му легло" и ще бъде публикувана официално в признато научно списание след съответното одобрение.

Изследването разкрива как човечеството може да открие експерименталните доказателства за мултивселената, чрез излагане на математическите инструменти, необходими на космическа сонда, за да може да открие съществуването й. Той също така прогнозира, че крайната дестинация на нашата вселена е в крайна сметка да избледнее в тъмнината, тъй като всички звезди изчерпват енергията си.

Томас Хертог, съавтор на произведението, уверява, че тази теория има за цел да "трансформира идеята за мултивселена в утвърдима научна рамка". Хертог, професор по теоретична физика в университета в Льовен, в Белгия, казва, че лично се е срещнал с Хокинг, за да получи окончателно одобрение, преди да представи документа за преглед.

"Ако такива доказателства бяха открити, докато беше жив, можеше да постави Хокинг на пътя към Нобеловата награда, която той толкова дълго искаше", подчертава публикацията.

За съжаление, дори ако работата е достойна за това признание, той няма да има право да я получи, тъй като това признание не може да бъде дадено посмъртно.

Стивън Хокинг беше считан от мнозина за уникален гений и най-блестящ физик от времето на Алберт Айнщайн. Някои от теоретичните научни открития, които направи в областта на космологията и особено в изучаването на черни дупки, обаче, не могат засега да бъдат потвърдени от наблюдателните данни, които го дистанцираха от възможността да спечели Нобелова награда.

Станете почитател на Класа