Китай: Вашингтон "се меси в нашите вътрешни работи" със закона за контактите с Тайван

Новият закон на САЩ за официалните контакти между Вашингтон и администрацията на Тайван, е намеса във вътрешните работи на Китай, заяви официалният говорител на китайското министерство на отбраната Ву Чиан.

 

"Тайван е част от Китай и Тайван е чисто вътрешен въпрос на Китай. Въпреки, че съответните разпоредби на закона не са правно обвързващи, това е сериозно нарушение на принципа „единен Китай "и разпоредбите на трите китайско-американските съвместни комюникета. Тази намеса във вътрешните работи на Китай вреди на атмосферата на развитие на отношенията между двете страни и двете въоръжени сили ", каза той в изявление.

 

В тази връзка Китай поиска американското министерство на отбраната да се откаже да приложи приетия закон, "да спре официалните контакти между САЩ и Тайван, да спре военните връзки между САЩ и Тайван и да спре продажбата на оръжие на Тайван, за да предотврати сериозни щети на Китайско-американските военни отношения, на мира и стабилността в Тайванския проток", продължава изявлението.

 

Посолството на Китай в САЩ също така изрази протеста си и "дълбокото недоволство" от новия закон на САЩ. Дипломатическата мисия призова американските власти да "прекратят официалните си връзки с Тайван, както и да откажат да подобряват отношенията си с Тайпе по съществен начин".

 

Президентът на САЩ, Доналд Тръмп подписа закон, който позволява на американските представители на "всички нива" да пътуват до Тайпе, за да се срещнат със своите колеги, които, от своя страна, също ще бъдат готови да посетят Вашингтон "при реципрочни условия." От 1979 г. насам контактите между Вашингтон и Тайпе се провеждат само неофициално.

 

Принципът на единния Китай е крайъгълният камък на политиката на китайското правителство по отношение на проблема с Тайван. Повечето страни по света, включително Русия, признават, че островът е неразделна част от Китайската народна република

Станете почитател на Класа