Украйна възпрепятства руските граждани да гласуват на президентските избори

Украйна наложи забрана за достъп до дипломатическото посолство на Русия на нейната територия по време на президентските избори. Решението бе взето в отговор на обединението на Крим през 2014 г. според украинския вътрешен министър Арсен Аваков.

 

Както стана ясно, урните остават отворени в столицата на страната, но само дипломати са имали възможност да гласуват. "В околните квартали има силно полицейско разгръщане, руските граждани не могат да влязат в посолството", каза руският дипломатически щаб в Киев.

 

"Метални огради са инсталирани, входовете са блокирани от автобуси и камиони", добави посолството. РИА Новости съобщава за същите блокади в град Лвов, в западната част на страната, където се помещава една от четирите руски избирателни секции в Украйна заедно с Киев, Харков и Одеса.

В тази връзка, говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че това решение е "напълно безсрамно и незаконно", а ръководителят на руския президентски съвет за развитие на гражданското общество и правата на човека, Михаил Федотов го нарече "неприемливо".

 

"Ние сме възмутени от тази позиция, която крещящо и очевидно противоречи на нормите на международното право", каза Федотов, добавяйки, че позицията на Киев представлява "много сериозно нарушение" на тези закони.

 

Москва отхвърли като "пряка намеса" в делата си това решение, което противоречи както на Виенската конвенция и Европейската конвенция за правата на човека (ЕСПЧ) през 1950 г. В тази връзка, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) призова украинските власти да зачитат избирателните права на 72 000 руски граждани, пребиваващи в тази страна.

 

От своя страна, руското външно министерство припомни, че "дори и в най-трудните моменти", Москва не си е позволявала такова отношение към правата на украинските граждани, и не ги е спряла да гласуват на украинските избори, както за президент, така и за Върховната Рада.

Станете почитател на Класа