Критикуват Ватикана за цензурирането на писмото на Бенедикт XVI до Франсиск

На12 март в рамките на представянето на колекцията "Теологията на Франциск", което се проведе на петата годишнина от избирането за папа на монсеньор Дарио Вигано от Аржентина, ръководителят на комуникациите на Ватикана, цитира някои части на писмо от папа Бенедикт XVI, който хвали солидното богословско и философско образование на сегашния папа и неговата инициатива за доказване на "вътрешната приемственост" между двамата прелати.

В снимката на писмото, изпратено до медиите, последните два реда на първата страница не могат да бъдат прочетени. Освен това, втора страница е покрита с томовете "Теология на Папа Франциск", така че се вижда само подписът.

 

Два дни по-късно, изправени пред вълна от критики във връзка с предполагаема цензура на писмото, Ватикана призна, че е променил снимката. В допълнение, АП чрез източник на Ватикана, разпространи информация, че "липсващото съдържание на писмото значително променя смисъла на цитатите, които Ватиканът реши да подчертае".

 

Положението е довело до вълна от обвинения в социалните мрежи към Светия престол, за невярно представяне и разпространяване на фалшиви новини. Етикетът "releasetheletter" стана вирусен, с който възмутените вярващи поискаха да разкрият цялото съдържание на писмото.

 

"Как е възможно Ватиканът да публикува писмо, което е трябвало да бъде частно, а след това се разпространява частично, като се опитват да ни заблудят? Как се чувства Папа Бенедикт XVI пред собствения си народ когато Ватиканът е предал неговото доверие отново и отново? "- попита един интернавт.

 

"Нуждаем се от прозрачност, какво крие Ватикана?" Ако нищо, публикувайте цялото писмо на папа Бенедикт ", предложи друг потребител.

 

След много противоречия, Ватиканът реши на 17 март, да публикува пълния текст на писмото, в което Бенедикт XVI дава висока оценка на папа Франциск обаче отказва да коментира 11-те тома на "Теологията на папа Франциск", твърдейки, че той не може да ги прочете поради физическото му състояние.

Станете почитател на Класа