За Меркел, популизма и родината

Путин ще стане президент за пети път. Меркел започна четвърти мандат. Демократично мислещи политици много рядко оцеляват толкова дълго на власт. Защо критикуваме руския президент, но не и Меркел, питат мнозина. Ето защо:

 

 

 

 

 

 

 

Александър Андреев обобщава картината около новия германски кабинет:

 

За Меркел

 

Близо половин година след изборите Германия вече има ново правителство. И Меркел отново е в центъра на вниманието. Защото 63-годишната канцлерка започна своя четвърти мандат. Досега тя е била 12 години на власт и със сигурност ще изпревари Конрад Аденауер, а може би ще се изравни и със своя политически ментор Хелмут Кол, който изкара 16 години като канцлер.

 

Новото германско правителство начело с Меркел

 

Съвършено закономерни са репликите, че демократично мислещи политици много рядко оцеляват толкова дълго на власт. След като критикуваме Путин, Си Цзинпин или Ердоган заради машинациите, с които удължават мандата си, защо не критикуваме Меркел? Мнозина задават този въпрос. Отговорът гласи: онези пазят властта си силово и с машинации, докато Меркел оцелява поради умението си да балансира, да се придържа към златната среда, да се вслушва и почти никога да не взима крайни решения.

 

Впрочем, тъкмо едно крайно решение сериозно увреди рейтинга ѝ както в страната, така и по света: либералната ѝ политика към бежанците. А това ѝ попречи да спечели изборите с по-голямо мнозинство и да скрои коалиция по свой вкус. Тук наблюдателите масово припомнят, че в Бундестага новият ѝ кабинет получи само 9 гласа повече от необходимото, което според някои опозиционери е равнозначно на политически шамар. И неслучайно се обсъждат хипотезите, че Меркел ще си тръгне още в средата на мандата или пък че социалдемократите ще напуснат преждевременно коалицията.

 

За популизма

 

Зад това развитие се крие един друг важен политически въпрос, който отчетливо кънти и след избора на новото правителство: стигна ли се и във Федералната република, подобно на други западни страни, до възход на т.нар. популисти които изместват традиционните партии? Неслучайно едно от първите неща, които каза Меркел, беше, че християндемократите ще се опитат да си върнат избирателите, насочили се към крайнодясната "Алтернатива за Германия". "Тази партия трябва да се смали и по възможност да излезе от Бундестага" - едно рядко твърдо и напористо изказване за иначе много балансираната Меркел.

 

Политиците-центристи като Меркел в цяла Европа говорят на избирателите, че Европейският съюз е равнозначен на мир и нарастващо благоденствие за всички, на правов ред и справедливост, на толерантност и цивилизованост. Защо обаче много хора не приемат тези очевидно много добри предложения, а вместо това избират агресията, крясъка, изолацията, глухия национализъм? Защото вече не вярват на традиционните политически елити. А защо не вярват? Защото тези елити още не умеят да говорят на опростения и агресивен език, който се наложи от социалните мрежи. Тоест, проблемът е комуникационен. Между другото, в програмата на новото германско правителство най-голямо място е отделено именно на дигиталното общество.

 

За (министерството на) родината

 

В правителството обаче има и други новости: например Министерството на родината. То беше скроено по вкуса на лидера на ХСС Хорст Зеехофер. В Германия като цяло - заради ужасния исторически опит - са доста предпазливи с емоционално натоварени понятия като "родина", но в родината на Зеехофер Бавария това не е точно така. Философията на новото министерство е, че то не само ще се грижи за сигурността на гражданите и за реда в страната, но и ще строи социални жилища, ще затяга правилата за миграция и явно всячески ще се опитва да отнеме несигурността и страховете на хората в новия, широк и отворен глобален свят, да им създаде усещане за родина, уют. Един политик от Зелените нарече това "политически кич" и в известен смисъл е прав, от друга страна обаче тъкмо с такива конкретни мерки може да се подкопаят безпочвените обещания на популистите.

 

Към края ето и още два любопитни факта: най-младият министър в кабинета на Меркел, 37-годишният Йенс Шпан, е консервативен католик, който има официален брак със своя партньор и се смята за един от най-сериозните вътрешнопартийни конкуренти на Меркел. 39-годишната министърка по въпросите на семейството и жените Франциска Гифай пък е без религиозна принадлежност. Тя беше кметица на проблемния берлински квартал Нойкьолн, където живеят много български граждани, и години наред се занимаваше с проблемите на мигрантите.

 

***

Разгледайте и нашата фотогалерия, в която Ви представяме политиците начело на ключовите министерства:

Те ще управляват Германия

 

51-годишният социалдемократ Хайко Маас поема Министерството на външните работи. В предишното си амплоа на правосъден министър той предизвика разгорещени дебати заради закона срещу езика на омразата в интернет. Тогава към Хаас бяха отправени куп критики. В новата си роля на първи дипломат той може да вдигне рейтинга си. Дали пък социалдемократите не го подготвят за свой кандидат за канцлер?

Външно министерство: Хайко Маас

  • 51-годишният социалдемократ Хайко Маас поема Министерството на външните работи. В предишното си амплоа на правосъден министър той предизвика разгорещени дебати заради закона срещу езика на омразата в интернет. Тогава към Хаас бяха отправени куп критики. В новата си роля на първи дипломат той може да вдигне рейтинга си. Дали пък социалдемократите не го подготвят за свой кандидат за канцлер?

 

39-годишната Франциска Гифай от ГСДП застава начело на Министерството на младежта и семейството. Досега тя беше кметица на един от проблемните берлински квартали - Нойкьолн. Франциска Гифай цени високо правото и реда. Определяна е като консервативна.

Министерство на семейството: Франциска Гифай

  • 39-годишната Франциска Гифай от ГСДП застава начело на Министерството на младежта и семейството. Досега тя беше кметица на един от проблемните берлински квартали - Нойкьолн. Франциска Гифай цени високо правото и реда. Определяна е като консервативна.

 

И той идва от местната власт: кметът на Хамбург Олаф Шолц поема ресора на Волфганг Шойбле. Подобно на своя консервативен предшественик, социалдемократът Шолц иска балансиран бюджет и ще се опита да не трупа нови дългове. Поне така е записано в коалиционния договор, макар това да не се харесва на всички в неговата партия. Шолц може да получи и вицепремиерския пост.

Министерство на финансите: Олаф Шолц

  • И той идва от местната власт: кметът на Хамбург Олаф Шолц поема ресора на Волфганг Шойбле. Подобно на своя консервативен предшественик, социалдемократът Шолц иска балансиран бюджет и ще се опита да не трупа нови дългове. Поне така е записано в коалиционния договор, макар това да не се харесва на всички в неговата партия. Шолц може да получи и вицепремиерския пост.

 

Досегашната министърка на младежта и семейството поема Министерството на правосъдието. Катарина Барли ще заеме мястото на своя съпартиец и бъдещ първи дипломат Хайко Маас. Напоследък тя се ангажира интензивно с темата за правата на жените. Джендър тематиката трябва да е на фокус във всички министерства, смята 49-годишната социалдемократка.

Министерство на правосъдието: Катарина Барли

  • Досегашната министърка на младежта и семейството поема Министерството на правосъдието. Катарина Барли ще заеме мястото на своя съпартиец и бъдещ първи дипломат Хайко Маас. Напоследък тя се ангажира интензивно с темата за правата на жените. "Джендър тематиката трябва да е на фокус във всички министерства", смята 49-годишната социалдемократка.

 

Досега Петер Алтмайер беше шеф на канцлерството и Ангела Меркел винаги можеше да разчита на него - включително и що се отнася до оспорваната бежанска политика. Сега 59-годишният християндемократ Петер Алтмайер трябва да поеме Министерството на икономиката и енергетиката. За ХДС беше много важно да запази икономическия ресор - след като трябваше да преотстъпи финансовото министерство на социалдемократите.

Министерство на икономиката: Петер Алтмайер

  • Досега Алтмайер беше шеф на канцлерството и Ангела Меркел винаги можеше да разчита на него, включително и що се отнася до оспорваната бежанска политика. Сега 59-годишният християндемократ Петер Алтмайер трябва да поеме Министерството на икономиката и енергетиката. За ХДС беше много важно да запази икономическия ресор - след като трябваше да преотстъпи финансовото министерство на социалдемократите.

 

И 45-годишният Хелге Браун е доверено лице на канцлерката Меркел. Досега той беше държавен министър към канцлерството по въпросите на отношенията на федерацията с провинциите. В новото правителство Браун, който е лекар по образование, ще поеме функциите на Петер Алтмайер и ще стане шеф на канцлерската служба.

Канцлерската служба: Хелге Браун

  • И 45-годишният Хелге Браун е доверено лице на канцлерката Меркел. Досега той беше държавен министър към канцлерството по въпросите на отношенията на федерацията с провинциите. В новото правителство Браун, който е лекар по образование, ще поеме функциите на Петер Алтмайер и ще стане шеф на канцлерската служба.

 

Напоследък Урсула фон дер Лайен отнесе много критики заради влошената боеготовност и лошото оборудване на Бундесвера. 59-годишната християндемократка остава на поста министър на отбраната. В един от предишните кабинети на Меркел тя беше министърка на младежта и семейството. Сега името ѝ се спряга и за поста генерален секретар на НАТО. Той обаче ще се освободи чак след две години.

Министерство на отбраната: Урсула фон дер Лайен

  • Напоследък Урсула фон дер Лайен отнесе много критики заради влошената боеготовност и лошото оборудване на Бундесвера. Въпреки това 59-годишната християндемократка остава на поста министър на отбраната. В един от предишните кабинети на Меркел тя беше министърка на младежта и семейството. Сега името ѝ се спряга и за поста генерален секретар на НАТО. Той обаче ще се освободи чак след две години.

 

В новия кабинет Юлия Кльокнер ще поеме Министерството на селското стопанство. Този пост се вписва добре в биографията ѝ, тъй като 45-годишната християндемократка е израснала в Райнланд-Пфалц - провинция с дългогодишни традиции във винарството и богат опит в селското стопанство. Освен това в продължение на две години тя е била парламентарен държавен секретар в този ресор.

Министерство на селското стопанство: Юлия Кльокнер

  • В новия кабинет Юлия Кльокнер ще поеме Министерството на селското стопанство. Този пост се вписва добре в биографията ѝ, тъй като 45-годишната християндемократка е израснала в Райнланд-Пфалц - провинция с дългогодишни традиции във винарството и богат опит в селското стопанство. Освен това в продължение на две години тя е била парламентарен държавен секретар в този ресор.

 

37-годишният християндемократ Йенс Шпан ще бъде новият министър на здравеопазването. Шпан минава за критик на канцлерката Ангела Меркел. Чуждестранните медии предполагат, че в близко бъдеще той би могъл да бъде един от кандидатите за канцлерския пост. Досега Шпан беше държавен секретар към Министерството на финансите.

Министерство на здравеопазването: Йенс Шпан

  • 37-годишният християндемократ Йенс Шпан ще бъде новият министър на здравеопазването. Шпан минава за критик на канцлерката Ангела Меркел. Чуждестранните медии предполагат, че в близко бъдеще той би могъл да бъде един от кандидатите за канцлерския пост. Досега Шпан беше държавен секретар към Министерството на финансите.

 

Малцина са очаквали, че точно тя ще застане начело на Министерството на образованието: 46-годишната икономистка Аня Карличек. През миналия септември тя за втори пореден път спечели директен мандат в своя избирателен окръг в провинция Северен Рейн-Вестфалия. От януари 2017 година Карличек ръководи фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага.

Министерство на образованието: Аня Карличек

  • Малцина са очаквали, че точно тя ще застане начело на Министерството на образованието: 46-годишната икономистка Аня Карличек. През миналия септември тя за втори пореден път спечели директен мандат в своя избирателен окръг в провинция Северен Рейн-Вестфалия. От януари 2017 година Карличек ръководи фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага.

 

От 2008 година Хорст Зеехофер е министър-председател на южната германска провинция Бавария. Сега 68-годишният политик от Християнсоциалния съюз е номиниран за вътрешен министър. Той е сред най-горещите застъпници на идеята за въвеждане на горна граница за броя на приеманите от Германия бежанци.

Вътрешно министерство: Хорст Зеехофер

  • От 2008 година Хорст Зеехофер е министър-председател на южната германска провинция Бавария. Сега 68-годишният политик от Християнсоциалния съюз е номиниран за вътрешен министър. Той е сред най-горещите застъпници на идеята за въвеждане на горна граница за броя на приеманите от Германия бежанци.

 

Повече от пет месеца след парламентарните избори в Германия вече е ясно: Ангела Меркел ще остане на канлерския пост - това ще бъде четвъртият ѝ управленски мандат. На 14 март 63-годишната християндемократка ще положи клетва като канцлерка на Германия.

Ангела Меркел за четвърти път

  • Повече от пет месеца след парламентарните избори в Германия вече е ясно: Ангела Меркел ще остане на канлерския пост - това ще бъде четвъртият ѝ управленски мандат. На 14 март 63-годишната християндемократка ще положи клетва като канцлерка на Германия.

     

  • Автор: Андреа Грунау, Петер Хиле

Станете почитател на Класа