Лавров: Разгръщането на противоракетния щит на САЩ в Азия потвърждава, че е създаден да обкръжи Русия

Руският външен министър Сергей Лавров, в интервю с виетнамски и японски журналисти, припомни, че Русия се опитва да установи със САЩ механизъм за съвместен анализ на проблемите в областта на защитата срещу балистични ракети, но тези опити са неуспешни.

 

"Всичките ни усилия бяха напразни и всичко, което нашите американски колеги направиха, беше да ни убедят, че тази глобална система за противоракетна отбрана не е създадена да противодейства на заплахите от Иран и Северна Корея, а да обкръжи Руската федерация. Реалната цел на тази противоракетна отбрана, според нашата армия, е да обезцени нашия стратегически ядрен потенциал ", обясни Лавров.

 

Освен това, разгръщането на противоракетния щит на САЩ в японския архипелаг и в Южна Корея пряко засяга интересите на националната сигурност на Русия, подчерта руският външен министър.

 

Руският външен министър посочи, че Вашингтон постоянно избягва диалога за противоракетната отбрана. "Наскоро обаче САЩ отново потвърдиха интереса си към подновяване на консултациите за стратегическа стабилност с Руската федерация", заяви ръководителят на руската дипломация.

 

Русия не се интересува по никакъв начин от възобновяването на военните действия на Корейския полуостров, тъй като има обща граница със Северна Корея. В този смисъл Москва се насърчава от готовността на севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп да проведат среща, каза Лавров.

 

В същото време Лавров подчерта, че представители на администрацията на Тръмп вече са извършили провокативни действия, които биха могли да подкопаят срещата.

 

След като Тръмп прие предложението на Ким Чен-ун да се срещнат, "незабавно представителите на администрацията на президента на САЩ заявиха, че трябва да продължи натискът над Пхенян, твърдейки, че Северна Корея е изтръпнала. Това не е много обичайно в дипломацията", заключи ръководителят на руското външно министерство.

 

„Пожелавам успех на следващите контакти, на първо място, на срещата на върха между двете корейски държави, които, както е докладвано на нашите колеги, ще се проведе през април тази година", заключи руският министър.

Станете почитател на Класа