Първи полетен тест на най-големия двигател в света

Авиационното отделение на компанията General Electric направи първия полетен тест на новия си двигател GE9X на Boeing 747-400. Полетът се проведе тази сряда във Викторвил, в щата Калифорния (САЩ).

 

Двигателят има приблизително същия диаметър като фюзелажа на Boeing 737 и има преден вентилатор с диаметър 3,4 метра. Компанията твърди, че е най-големият от всички търговски произведени двигатели.

 

Повече от четири часа продължи изпитателният полет, през който Boeing, с монтирания под крилото му двигател, направи маневри за оценка на представянето на устройството. В прессъобщение, Тед Инлинг, ръководител на програмата GE9X, заяви, че тестовият полет е бил "безупречен" и добави, че окончателното сертифициране на двигателя се очаква до 2019 г.

 

Двигателят се изгражда, за да оборудва новите самолети 777x на Боинг за дълги разстояния, които, както е планирано, ще извършат първите тестови полети още през следващата година. Самолетът ще има капацитет от 414 пътници и диапазон от около 14 000 километра. Тестът GE9X бе отложен през февруари, след като инженерите откриха проблем в дизайна на турбовитловия двигател.

Станете почитател на Класа