НАСА разкри с помощта на астрономи аматьори тайната на загадъчни светлини в небето

НАСА е разкрила с помощта на любители загадъчната мистерия на лилави светлини, наблюдавани в небето над Канада, които се отличават лесно от северното сияние, се казва в изявление на космическата агенция.

 

Между 2015 г. и 2016 г. тридесетина доклади, свидетелстващи за тези мистериозни светлини, бяха публикувани от фенове в онлайн форуми и в проекта за гражданска наука, създаден от НАСА и Националната научна фондация на САЩ. Този проект проследява събитията "Северно сияние" чрез доклади и публикации в Twitter, изпратени от потребители аматьори.

 

Феноменът на лилавите светлини, наречен Стив, имаше неизяснен характер, докато Нотани Бураса, любител астроном, обясни, че това е различен вид полярно сияние, което се появява на много по-ниски географски ширини.

 

За разлика от типичните сияния, които обикновено притежават овална форма и се появяват най-вече в зелен, син и червен цвят в последните часове на деня, феноменът Стив е в пурпурно и има зелена структура, която се разбърква от 20 минути до час, преди да изчезне. В допълнение, представя оформена линия с начало и край.

 

Въпреки разликите си, двете явления имат един и същ произход, което е резултат от взаимодействието между заредените слънчеви частици и линиите на магнитното поле на Земята.

 

Учените вярват, че това откритие може да бъде ключ за по-доброто разбиране как работят магнитните полета на Земята и как те взаимодействат с космическите лъчисти частици от космоса.

Станете почитател на Класа