Испания глоби WhatsApp и Facebook за "преотстъпване и третиране" на личните данни на техните потребители

Испанската агенция за защита на данните (AEPD) е наложила глоби в размер на 300,000 евро (369,429 долара) на платформите Facebook и WhatsApp за "предаване и третиране" на личните данни на своите потребители без съгласието им, съобщава интернет страницата на институцията.

 

WhatsApp е санкционирана за прехвърляне на данни във Facebook, без да е получила "валидно съгласие" от потребителите. Facebook, от своя страна, трябва да плати глобата за използването на тези данни за свои собствени цели, също без да има "валидно съгласие" от интернет потребителите.

 

AEPD съобщи, че социалната мрежа на Цукърбърг "използва информацията на потребителите, предоставена от WhatsApp, за конкретни цели на техните услуги и в крайна сметка в полза на тяхната дейност". Агенцията разглежда тези действия като "сериозни нарушения на Органичния закон за защита на данните".

 

WhatsApp - закупена през 2014 г. от Facebook - актуализира през август 2016 г. условията на своята услуга и политика за поверителност. След това приложението за съобщения въведе промени, като споделяне на информация за потребителите му с Facebook.

 

"Приемането на тези нови условия беше задължително, за да може да се използва приложението за изпращане на съобщения, а предаването на лични данни с Facebook, което няма никаква връзка с целите, определени при първоначалното събиране на данни, става без потребителите да имат адекватна информация и без възможност за отказ ", се посочва в декларацията.

 

Междувременно AEPD осъди практиката, при която потребителите, които вече са инсталирали WhatsApp, са били принудени да приемат новите условия до определен краен срок, за да продължат да използват услугата. Освен това тя посочи, че новите потребители дори не могат да се насладят на приложението, без да дадат разрешение за новите условия. Агенцията е постановила, че тези злоупотреби могат да се тълкуват като "нещо, което оказва реално влияние върху свободата на избор на заинтересованата страна" и за което съгласието не може да се счита за свободно.

 

AEPD обясни, че според закона, съгласието, освен че е свободно, трябва да бъде също така специфично и информирано. Органът отбеляза, че условията, наложени от WhatsApp, не съответстват на тези два критерия, тъй като те са неясни и двусмислени.

Станете почитател на Класа