Зеехофер: "Ислямът не е част от Германия"

Ислямът не е част от Германия, убеден е новият вътрешен министър Хорст Зеехофер. "Част от Германия са Великден, Коледа", каза той, но същевременно изтъкна, че живеещите в Германия мюсюлмани имат място в обществото.

 

 

 

 

 

 

"Не, ислямът не е част от Германия. Германия е християнска. Част от нея са почивните недели, църковните празници и ритуали като Великден, Петдесетница, Коледа", заяви Хорст Зеехофер в интервю на вестник "Билд". 68-годишният политик от ХСС подчерта, че "живеещите в Германия мюсюлмани, разбира се, имат място в обществото", но това не означава, че страната трябва "да променя своите традиции и обичаи".

 

http://www.preglednaislyama.com/wp-content/uploads/2011/10/bigstock_Muslim_Friday_pray_in_Prayer_H_260024991.jpg

 

Първият германски политик, който се изказа за принадлежността на исляма към Германия, беше Волфганг Шойбле: през 2006 година, при откриването на първата т.нар. Ислямска конференция в Германия, тогавашният вътрешен министър на Германия заяви, че "ислямът е част от Германия и Европа". През 2010 година и бившият президент на Германия Кристиян Вулф обяви, че "ислямът е част от Германия". А през 2015 канцлерката Ангела Меркел потвърди думите му: "Това е така. И аз съм на това мнение." Шефът на фракцията на ХДС в Бундестага Фолкер Каудер обаче се противопостави на думите ѝ.

 

"С нас, а не до нас или срещу нас"

 

Навремето Хорст Зеехофер отказа да влезе в дебат с канцлерката относно исляма. Сега обаче - в новата си роля на вътрешен министър - той зае ясна позиция. Зеехофер обяви, че смята да възобнови провеждането на т.нар. Ислямска конференция - като платформа за обсъждането на проблемите на мюсюлманите, свързани с тяхната интеграция. По думите му, политиката "трябва да седне на една маса с мюсюлманските съюзи в търсене на диалог". Мюсюлманите в Германия "трябва да живеят с нас, а не до нас или срещу нас", убеден е той. А това се постига само с взаимно уважение и разбирателство и само "ако говорим едни с други", каза 68-годишният политик.

 

В интервюто за вестник "Билд" Зеехофер се обяви и за изграждането на централни бежански центрове, в които мигрантите да остават докато продължава разглеждането на молбите им за убежище. Той се надява, че до парламентарната лятна ваканция ще бъде създадена необходимата законова рамка, както и че първият такъв приемен център ще бъде готов до есента.

Нападения срещу джамии в Германия

 

Интервюто на Хорст Зеехофер идва тъкмо в момент, в който официални представители на исляма в Германия се оплакват от липсата на достатъчно солидарност от страна на политиците, властите и обществото. Миналата седмица в Германия имаше няколко нападения срещу джамии. В Берлин и провинция Баден-Вюртемберг бяха подпалени обекти, в които се събират представители на турската религиозна общност. В съвместна декларация трите мюсюлмански съюза - Централният съвет на мюсюлманите в Германия, Дитиб и Ислямският съвет - настояват за "обединяване на усилията срещу тези позорни действия".

 

В интервюто си за "Билд" новият вътрешен министър на Германия също се спира на темата. Зеехофер смята, че Германия трябва да направи повече срещу ислямофобията, а самото явление трябва да бъде взето насериозно. По официални данни на германското вътрешно министерство, през 2017 година в страната са регистрирани 1069 нападения срещу мюсюлмани или мюсюлмански обекти.

Станете почитател на Класа