Земята е заплашена от глобално унищожение

Ново проучване твърди, че последиците от изменението на климата ще бъдат катастрофални за бъдещето на човечеството, тъй като това ще застраши оцеляването на половината от растителните и животинските видове, намиращи се в най-важните природни обекти в света.

 

Предвиждането на учените, публикувано 14 март в списание Climatic Change, в навечерието на честването на Часа на Земята, е тревожно: много растителни видове започват да изчезват когато глобалните температури се повишат само с 2 ° C.

 

Това обаче няма да е краят на историята: повече от половината от всички растителни видове в крайна сметка ще изчезнат, ако температурата на Земята се увеличи с 3 или повече градуса.

 

В този сценарий, горите в страните с горещ климат просто ще изчезнат: Южна Америка, Австралия, страните от Югоизточна Азия ще загубят всичките си горски ресурси за няколко десетилетия.

 

До половината от растителните и животинските видове в най-богатите природни райони на света, като Амазонка и Галапагоските острови, могат да бъдат изправени пред пълно изчезване. Дори ако целите, поставени от Парижкото споразумение за климата бъдат изпълнени, тези региони биха могли да загубят 25% от биологичното си разнообразие.

 

Така в 2100 г. изчезването на настоящите хабитати ще се отрази негативно върху повечето живи видове на планетата, от насекоми до бозайници и земноводни.

Климатолозите от Университета на Източна Англия, университета Джеймс Кук и WWF смятат, че единственият начин да се избегне глобалното изчезване, е да се ограничат емисиите на вредни вещества в атмосферата и да се предотврати появата на неконтролирани индустрии.

Това проучване изследва серия от различни сценарии за бъдещи климатични промени: от увеличаване на средната глобална температура с 4.5 ° C до увеличение с 2 ° C, максималната граница, установена в Парижкото споразумение.

Станете почитател на Класа