"Китайците са готови да доминират света през 21-ви век"

Международният анализатор Макс Кайзер анализира плана на Доналд Тръмп за подобряване на инфраструктурите в САЩ за 20 години, сравнявайки го със ситуацията в Китай. Големите инфраструктурни проекти и бързината, с която те се осъществяват в азиатската страна, са впечатляващи, и той посочва, че "китайците са готови да доминират света през 21-ви век".

 

Стейси припомня, че "преди 10 години Китай едва имаше влакове-стрела, а сега само за едно десетилетие има най-голямата високоскоростна мрежа на планетата, докато Съединените щати продължават да преценяват дали е възможно да се изгради такава мрежа или не."

 

Този проблем възниква, защото според Макс американската икономика "напълно игнорира своята местна строителна система". Докато Китай има индустриален план, в САЩ има "план за деиндустризация, който има за цел само да ограбва активите".

 

Макс подчертава, че докато китайските инфраструктурни проекти се контролират от държавата, САЩ предпочитат да привличат частния сектор, който "не е регулиран". "Ако възложим плана на частен капитал, единственото нещо, което тези компании ще направят, е да извлекат всички пари и да го изпратят в някое данъчно убежище", предупреждава той. Освен китайската икономика, неговата наука и технологии, според експерта "също са световен лидер".

Станете почитател на Класа