Руският посланик в Аржентина помага за разкриване на мрежа за масова продажба на кокаин

Разузнавателните служби на Русия и Аржентина осуетиха пратка от 389 кг кокаин от Латинска Америка за Москва, информирал министър по сигурността на Аржентина Патрисия Булрич.

 

Разследването започва през 2016 г., когато руският посланик в Буенос Айрес, Виктор Коронели, алармира министърката за откриването на няколко броя дипломатически багаж с кокаин в пристройка към помещения на посолството на Русия в Буенос Айрес. След това властите на двете държави решават да извършат тайна операция, за да арестуват всички участници по време на контролираната доставка.

 

Руското министерство на външните работи подчерта "доброто сътрудничество на специалните служби на Русия и Аржентина за спиране трафика на наркотици." Според източник от руското външно министерство детайлите на операцията, осъществена между Буенос Айрес и Москва, "не се разкриват в интерес на продължаващата им съвместна работа".

 

"Мисля, че това е една от най-сложните, екстравагантни и професионални операции на Аржентина по трафика на наркотици: реализирахме разкриването и разбиването на международна банда от Аржентина, Русия и Германия за трафик на кокаин ", заяви Булрич на пресконференция в Буенос Айрес.

Наркотикът е бил в 360 опаковки кокаин, разпределени в 12 дипломатически торби, според данни от Министерството на сигурността на Аржентина. Специалните служби заменят дрогата с брашно и монтират GPS в чантите, за да контролират движенията на престъпниците.

 

Самолетът с наркотика отпътувал от Буенос Айрес на 9 декември. Куфарите били маркирани като "дипломатически", за да се избегнат митническите контроли. Впоследствие членовете на престъпната мрежа били арестувани в Русия.

 

Арестувани са пет души, включително двама аржентински граждани и трима руснаци. Сред тях е аржентински полицай и бивш руски офицер.

 

Аржентинският министър на сигурността подчерта, че по време на разследването "няма течове и в продължение на една година то е било пазено в тайна".

Според аржентинското министерство е разбита "транснационална престъпна нарко-организация" с връзки в различни страни като Аржентина, Германия, Холандия и Русия.

Станете почитател на Класа