Самолетът убиец на подводници, който САЩ използват за борба с Китай в Азиатско-Тихоокеанския регион

САЩ използват морски патрулни самолети P-8A Poseidon за да следи внимателно Пекин и неговите амбиции в Азиатско-тихоокеанския регион, заяви директорката на програми в Института Лексингтън (Кентъки, САЩ) Ратна Мурализхаран в RealClear Defense.

 

Вашингтон доставя последно поколение самолети на страните от Азиатско-тихоокеанския регион, за да "защитят границите им" от предполагаемите "потенциални заплахи".

 

Според нея, американските съюзници Южна Корея и Нова Зеландия, са получили одобрение на Вашингтон да придобият P-8A Посейдон, докато Малайзия, Индонезия и Виетнам също са изразили интерес към закупуване на военни самолети.

 

P-8A Poseidon, базиран на Boeing 737, представлява най-новото поколение анти-подводен самолет. Това е въздухоплавателно средство, способно да извършва морско патрулиране на далечни разстояния за откриване на вражески подводници.

 

Също така, въздухоплавателното средство е предназначено за наземно разузнаване и наблюдение и има по-голяма товароподемност от Boeing. В допълнение, P-8A Посейдон е в състояние да носи оръжия като Harpoon анти-ракети, торпеда Mk-54 и ракети.

 

Индия и Австралия бяха първите държави, които купиха P-8A Посейдон и понастоящем планират да увеличат своя флот, за да наблюдават "експанзията на Китай в Тихия океан и Индийския океан".

 

За САЩ, твърди изследователят, е важно неговите съюзници в региона да са "добре оборудвани, за да поддържат стабилността в Източна Азия".

 

Докато Китай квалифицира американските действия като "нарушаване на суверенитета и националните интереси в областта на сигурността", САЩ твърдят, че действат в рамките на международната законност, която признава свободата на корабоплаването на всяка държава във въпросните води.

Станете почитател на Класа