Откриха археологически доказателства за съществуването на библейски пророк

Екип от специалисти, от Института по археология на Университета в Ерусалим казва, че е намерил печат на 2700 години с името на пророк Исая, който дава името си на една от книгите на Библията и би могъл да бъде първото доказателство, че действително е съществувал, информира Live Science

Откритието става по време на разкопки през 2009 г. в Офер, район на Източен Йерусалим, разположен между археологическия обект, известен като Град на Давид и Храма на хълма. Това е парче мека глина, втвърдена с течение на времето и изследването на произхода му ще бъде публикувано в Biblical Archaeology Review.

Ейлат Мазар, професор по археология и водещи изследовател, отбелязва, че на печата можете да се види името на Исая -'Yesha'yahu" на иврит, но все още не са 100% сигурни, че то всъщност принадлежи на пророка ,

Робърт Каргил, професор в Университета на Айова (САЩ) и сътрудник на Мазар казва, че ако този факт се потвърди, това ще бъде откриването на "първата археологическа справка и най-ранната извън Библията за пророк Исая".

В допълнение към името в печата могат да бъдат прочетени буквите "nvy". Археолозите не смеят да дадат обяснение, но отбелязват, че липсва само еврейската буква "алеф", което формира думата "пророк".

Станете почитател на Класа