Най-четени статии:

от нета

Times: Във Великобритания лавинообразно расте броят на младите марксисти

Неотдавнашните допитвания до общественото мнение показват, че във Великобритания расте броят на младите привърженици на левите политически идеи, пише The Times.
Все повече британски студенти са разочаровани от капитализма, отбелязва изданието.
 

 

 «Неговото име, както и работата му, ще живеят във вековете», това гласи цитат от Фридрих Енгелс на гроба на неговия другар Карл Маркс.
 
30 години след разпада на СССР идеите на немския философ придобиват нов живот в британските университети, все повече студенти, които имат по-малки шансове да преуспеят, отколкото техните родители, се изпълват с революционни настроения, пише  The Times.
 
 
Неотдавнашното допитване на британската агенция ComRes показва, че младите хора считат едрия бизнес за по- голяма заплаха, отколкото комунизма, продължава изданието. Респондентите на възраст от 18 до 24 години оценяват равенството, се подчертава в статията.
 
Спомените за съветската епоха избледняват и социализмът престава да се възприема като нещо лошо.
 
Според паралелното допитване на  YouGov, във Великобритания расте броят на тези, които предпочитат социализма пред капитализма, отбелязва изданието.
 
Левите идеи винаги процъфтяват в кампусите, но тази година марксистките групи използват 200-та годишнина от рождението на немския философ и 50-та годишнина от студентските протести през 1968 година за акции.
Именно на тези събития ще бъде посветена майската конференция в лондонското Училище за източни и африкански изследвания (Soas).
 
Миналата година над 3 хиляди британски първокурсници са се присъединили към марксистки групи, което е значително повече от показателите за 2016 година.
 
Новите членове на организациите се отличават с по-радикалните и революционни възгледи, отколкото техните предшественици.
 
«Присъединяващите се към нас 18-годишни се интересуват не от една или друга малка кампания. Те се интересуват от големите идеи за революция и то фундаменталната промяна на обществото», твърди представителят на Марксистката студентска федерация, випускникът от Кеймбридж Бен Глиницки.
 
Председателят на Марксисткото сдружение към Soas Фиона Лали твърди, че увлечението по комунизма — това е нещо повече, а не просто мода.
 
«Младежите имат изключително малки шансове в икономиката и в обществото при капитализма», казва тя и дава за пример високите дългове за обучение, недостъпните жилища и несправедливите трудови договори.
«Капитализмът изчерпа своята ефективност», заяви тя, защитавайки СССР в ефира на британска радиостанция.
 
Думите й предизвикаха критика от страна на историка Орладо Файджес, който твърди, че подобна позиция в учебна среда може да «нивелира престъпленията на Сталин».
В отговор Лали обвини професор Файджес в «избирателно негодувание», а също в игнориране на милионите жертви на капитализма и колониализма.
 
«Независимо от чудовищността на сталинския режим, ние виждаме силата и влиянието на плановата икономика», добави тя.

Станете почитател на Класа