Военната надпревара с Русия и Китай стават приоритети за САЩ, изместват тероризма

Военната надпревара с Русия и Китай става водещ военен приоритет на САЩ, който измества заплахата от тероризма, се казва в новата отбранителна стратегия на САЩ, която беше огласена от Пентагона, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

 

Надпреварата с Китай и Русия заплашва военното превъзходство на Америка по света. Това ще изисква увеличаване на инвестициите, за да станат въоръжените сили на САЩ по-смъртоносни, по-подвижни и боеготовни, се казва в документа.

 

 

"Ще продължим кампанията за преследване на терористи, но надпреварата с големите сили - не тероризмът - са в първия фокус на националната сигурност на САЩ", обясни министърът на отбраната Джим Матис пред университета "Джонс Хопкинс".

 

Документът отразява трайното безпокойство на Вашингтон от китайската военна експанзия в Южнокитайско море, от стремежа на Пекин да разшири своето политическо и икономическо влияние и от системните кибератаки от Китай и кражбата на данни от правителствени агенции и частни компании в САЩ.


На въпрос дали тероризмът вече не е основен приоритет зам.-министърът на отбраната по стратегиите Елбридж Колби заяви, че тероризмът остава "сериозна, непосредствена заплаха", а Иран и Северна Корея са "спешен проблем, но главното предизвикателство пред САЩ е "ерозията на военното преимущество на САЩ спрямо Китай и Русия" и ако не се вземат мерки за това, ще бъде намален потенциалът на САЩ "да възпира агресия и насилие".Колби добави, че Вашингтон ще продължи да търси сфери за сътрудничество с Китай и Русия и че "това не е стратегия на конфронтацията".

Станете почитател на Класа