Германия и антисемитизмът

Омразата към евреите има хилядолетна история. С назначаването на пълномощник по проблемите на антисемитизма Германия няма да реши този проблем завинаги. Но това е стъпка в правилната посока

 

 

 

 

 

 

 

Антисемитизмът има много различни форми на проявление. Той е прастар - антисемитизъм е имало в античността и в Средновековието, а апокалиптичната си връхна точка той достига по времето на геноцида срещу евреите, извършен от нацистите. Антисемитизъм е имало винаги и в старата Федерална република, както и в бившата ГДР, въпреки че е бил санкциониран от държавата.

 

default

 

Антисемитизмът често се проявява като критика срещу глобализацията, срещу „световното господство" на САЩ, Израел и еврейските общности. Той е както религиозно, така и социално мотивиран. Среща се както в периферията на обществото, така и сред най-образованите среди.

 

И все пак антисемитизмът в Германия е явление, свързано най-вече с крайното дясно. Антисемитизмът се засили с притока на мигранти от арабския свят, където е широко разпространено отхвърлянето на държавата Израел. Наскоро в Берлин и на други места в Германия бяха изгаряни израелски знамена – това стана след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще премести американското посолство от Тел Авив в Ерусалим. Германската общественост беше потресена от тези прояви на омраза срещу евреите.

 

Антисемитизмът отново се засилва

 

В Германия обаче горят не само знамена. Членове на еврейската общност твърдят, че изпитват страх да носят открито символите на своята вяра. Затова е правилно, че политиците сега дават ясен сигнал – ХДС/ХСС, ГСДП, свободните демократи и Зелените искат да бъде назначен специален пълномощник на правителството за борба срещу антисемитизма, който да събира данните за ксенофобски инциденти, да инициира образователни кампании в училищата и да привлича вниманието към темата в политическото пространство.

 

image

 

Появата на подобна фигура ще докаже, че политиците се отнасят сериозно към проблемите, свързани със засилилия се в последните години антисемитизъм в Германия. Грозен пример в това отношение поднесе известният с крайно десните си разбирания представител на „Алтернатива за Германия" Бьорн Хьоке, който нарече мемориала за Холокоста в Берлин "паметник на позора".

Просто да се прилагат законите?

 

Историкът Михаел Волфсон е прав като казва, че антисемитизмът съществува от хиляди години и че срещу него в Германия има закони, но те просто трябва да бъдат прилагани. Това е вярно, но то не означава, че не бива да има специален пълномощник по въпросите на антисемитизма. Критиките на левите сили също се разминават със същността на въпроса. Те се опасяват, че основната задача на специалния пълномощник ще бъде да сочи критично към проявите на антисемитизъм само сред мигрантите.

 

Най-важното за Германия е да усеща и съзнава своята вина и отговорност за геноцида срещу евреите - дори и тогава, когато няма да има вече живи измежду фактическите извършители на престъпленията през Втората световна война. Щом като антисемитизмът в Германия отново надига глава, политиците да длъжни да действат. И те правят това сега. Именно такъв е правилният сигнал.

Станете почитател на Класа