Служител на ЦРУ арестуван и обвинен като агент на Китай

Бивш служител на ЦРУ е бил арестуван на 15 януари по обвинение за незаконно задържане на класифицирана информация за отбраната на национално равнище, съобщава The New Yourk Times.

 

Освен това той е посочен като заподозрян, който помагал да се разрушат американските шпионски операции на китайска земя и сътрудничил при идентифицирането на агенти на Северна Америка.

 

Джери Чун Шинг Лий, на 53 г., бе арестуван при пристигането си на международното летище "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк. Лий, който е натурализиран гражданин на САЩ, в момента живее в Хонг Конг, Китай.

 

Американските служби за сигурност подозирали Лий за възможни течове, довели до разпадането на цяла мрежа на американското разузнаване в Китай, в това, което се доказа като един от най-лошите неуспехите разузнаването през последните години. Повече от дузина агенти на ЦРУ бяха заловени или убити от китайското правителство, съобщи вестникът.

 

Според съдебни документи, Лий започва да работи за ЦРУ през 1994 г. В ролята си, той е имал достъп до много класифицирана информация, за което подписал няколко споразумения за конфиденциалност по време на службата си в агенцията на САЩ.

 

С това завърши интензивното разследване на ФБР, което започна около 2012 г., две години след като агенцията започва да губи своите информатори в Китай. Скоро Лий, който напуска ЦРУ през 2007 г. и оттогава живее в Хонг Конг и работи за добре известна аукционна къща, се превръща в основен заподозрян.

 

През август 2012 г. Ли и семейството му пътуват от Хонконг до САЩ. Там техните вещи били претърсени от агенти на ФБР, без да знаят.
ФБР открива, че Лий е разполагал с материали, свързани с националната отбрана, за които вече не е бил упълномощен.

 

По-специално са открити две тетрадки, съдържащи ръкописни бележки с класифицирана информация, включително реални имена и телефонни номера на агенти под прикритие на ЦРУ, тяхното местоположение, както и местата на тайни съоръжения.

 

Този вторник Лий се яви пред съд в източната част на Ню Йорк. Той е обвинен в незаконно задържане на информация за националната отбрана и, ако бъде осъден, може да получи максимална присъда от 10 години затвор.

Станете почитател на Класа