Германия и Турция отново си говорят

Въпреки критиките срещу Турция заради състоянието на човешките права, Германия възобновява сътрудничеството си с нея. Двете страни подновяват разговорите си по въпросите за сигурността.

Общият враг се нарича "тероризъм".

 

 

 

 

 

Турция и Германия ще подновят сътрудничеството си по въпросите на сигурността. На темата са посветени днешните консултации в Берлин на ниво държавни секретари, потвърди говорителка на германското вътрешно министерство пред агенция "Франс прес". Други подробности обаче не бяха огласени.

 

Според вестник "Ди Велт", с това се подновяват редовните междуправителствени консултации между Германия и Турция, прекъснати през миналата година заради обтягането на отношенията между двете страни. Изданието твърди още, че тема на днешната среща е борбата срещу терористичната организация "Ислямска държава". Германия е изходен пункт и цел на джихадистите-терористи, чиито пътища от и към Сирия преминават и през Турция. "От тази гледна точка необходимостта от сътрудничество с Турция по темата за тероризма е все така налице", е цитирана да казва още говорителката.

 

Symbolbild Flagge Verhältnis Türkei Deutschland (Imago/Chromeorange/M. Schroeder)

 

В Турция журналисти често попадат в затвора с мъгляви обвинения в "терористична пропаганда". Така например вчера истанбулски съд даде по година и половини затвор на петима журналисти за това, че са подкрепили кампанията в защита на закрития с декрет през октомври 2016 прокюрдски вестник "Йозгюр Гюндем". А главният му редактор Хюсеин Акьол дори беше осъден на 3 години и 9 месеца затвор. След неуспешния опит за преврат през лятото на 2016 година турските власти въведоха извънредно положение и засилиха репресиите над независимите медии в страната. Ислямско-консервативното правителство до този момент е закрило над сто вестници, радио- и телевизионни станции, а повече от 150 журналисти са вкарани в затвора, по данни на платформата за свободна преса "P24".

 

"Не искам мръсни сделки"

 

По обвинение за "терористична пропаганда" преди около година в Турция беше задържан и кореспондентът на германския "Ди Велт" Дениз Юджел. Самият той предупреди, че неговото освобождаване не бива да става с помощта на "мръсни сделки". Той има предвид пускането от затвора на негов френски колега, което стана след като Париж одобри оръжейна сделка с Турция.

 

Междувременно стана известно, че властите в Германия са предприели действия срещу привържениците на забранената Кюрдска работническа партия ПКК. Говорител на федералната прокуратура в Карлсруе е казал пред агенция ДПА, че броят на предварителните производства се е увеличил от 15 през 2013 година на 130 през 2016. През същата година е нараснал двойно (на повече от 40) и броят на съдебните дела за членство или подкрепа на ПКК спрямо предходните две години. От дълго време Турция настоява, че Германия трябва да се активизира си срещу забранената партия.

 

Кюрдската работническа партия е забранена в Германия още от 1993 година. Нейното (легално) политическо крило "Демократичен кюрдски обществен център Германия" (NAV-DEM) критикува последните развития и ги определя като криминализиране на кюрдската съпротива. От дълго време ПКК е наблюдавана и от Службата за защита на конституцията (вътрешното разузнаване). Всяка година партията събира милиони евро от дарения, с които подпомага бойците на организацията, вкл. с оръжие. Смята се, че привържениците на ПКК в Германия са около 14 хиляди души.

Над 50 хиляди арестувани

 

Турция е критикувана заради това, че една натовска държава използва въведеното извънредно положение след неуспешния опит за преврат за чистки. Над 50 хиляди души са арестувани оттогава, а повече от 150 хиляди държавни служители са освободени или уволнени от работа. ЕС е загрижен за състоянието на човешките права в Турция и предупреждава страната, че се отдалечава от стандартите за правова държава. Правителството в Анкара обаче методично отхвърля обвиненията.

Станете почитател на Класа