Ердоган обеща да "удуши" новата гранична "терористична армия", подкрепена от Съединените щати в Сирия

Турция отхвърли плановете на САЩ да образуват т.н. "Гранични сили за сигурност" (FSF) в Сирия, като опит да се създаде терористична армия, и има за цел да ги смаже, преди това да е приключило. Това заяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган.

 

"Страната, която наричаме съюзник, настоява за формиране на армия на терора по нашите граници. Каква може да бъде нейната цел, ако не Турция?" попита Ердоган по време на реч в Анкара. "Нашата мисия е да я удушим преди да се роди", каза турският президент, цитиран от Ройтерс.

 

В това отношение коалицията, водена от Съединените щати е декларирала намеренията си около новата военна сила в арабската страна. Сред тях се споменава "избягване на възобновяването на терористите от ИД, за да се позволи на сирийския народ да създаде местно, представително и ефективно правителство и да възстанови своята земя".

 

Функциите на FSF, които работят под ръководството на сирийските демократичните сили (FDS), включват осигуряване на контролно-пропускателни пунктове и деактивиране на самоделни взривни устройства "със същия професионализъм, с които FDS освободи значителна част от източна Сирия ", казват военните.

 

Очаква се около 30 000 войници да съставят FSF през следващите няколко години, 15 000 от тях "ветерани", които скоро ще се присъединят към редиците. Коалицията добавя, че граничните сили ще бъдат разположени "по границите на зоните, контролирани от ИУРС, които включват части от долината на Ефрат и международни граници на изток и на север".

 

Границата по поречието на река Ефрат ефективно разделя страната на две части, едната предимно кюрдска, която Дамаск квалифицира като нарушение на суверенитета. Историкът Сезар Видал посочва, че това не е първият случай, в който САЩ играят "кюрдската карта", което в този случай заплашва да отслаби положението на турския президент като част от настоящата политика на САЩ.

 

Видал казва, че онези, които подкрепят тази "намеса" са предназначени да замъглят триумфа на сирийския президент Башар Асад и Русия срещу ислямския тероризъм. Начинът да се постигне това, според историка, е "да се увеличат въоръжените контингенти, които се противопоставят на Асад".

Станете почитател на Класа