Путин приравнява комунизма към християнството и тялото на Ленин с мощите

Президентът на Русия Владимир Путин сравнява комунизма с християнството и мавзолея на болшевишкия лидер Владимир Ленин в центъра на Москва с почитането на мощите на светиите.

 

"Може би ще кажа нещо, което някои хора няма да харесат, но така го виждам": "Вярата винаги ни е придружавала, подсилена всеки път, когато нашата страна и нашият народ минават през трудни времена", каза Путин в интервю за документалния филм "Валаам", излъчен от канал Rossiya 1.

 

Президентът смята, че годините на войнствен атеизъм, водени от "елиминиране на свещеници и унищожаването на църкви", същевременно "създават нова религия".

 

"В действителност, комунистическата идеология е много подобна на християнството. Свобода, братство, справедливост ... всичко това се появява в Писанието. И кодекса на строителя на комунизма? Това е сублимация, примитивен Библейски сборник: нищо ново не е измислено ", обясни Путин.

 

Владетелят на Кремъл смята, че мавзолеят на Ленин на Червения площад в Москва е същият като почитането на светиите в християнството. "С какво е различно от мощите на светиите за християните?", попита Владимир Путин.

 

Когато болшевишкият лидер умира през 1924 г., тялото му е балсамирано и изложено за публиката. В продължение на десетилетия култът на неговата мумия е част от съветската идеология, въпреки че с началото на Перестройката в началото на 80-те години започва социален дебат за възможността за погребване на тези останки.

 

Генадий Зюганов заяви, че Владимир Путин му е обещал, че ще запази останките на Ленин на Червения площад, докато е президент.

Станете почитател на Класа