"Изкопани" са 80% от биткоините, ще започне ли фидуциарно емитиране?

Миналият уикенд бележи крайъгълен камък в историята на биткоините. Според уебсайта Bitlex обемът на криптомонетите в обращение достига 80% от лимита, изчислен преди години: 21 милиона цифрови файла.

 

Тъй като тази очаквана граница се доближава, оценките за последния етап на пътуването варират значително. До 14 януари повече от 16,803,000 биткоини бяха "изкопани".

 

Макар че динамиката е много последователна, тя не позволява да се предскаже точно кога криптовалутата ще достигне посочения по-горе максимален брой. Някои анализатори са изчислили, че това може да отнеме пет години, а други казват, че няма да се случи в следващите 100 години, тъй като минното дело ще бъде по-трудно и по-лошо възнаградено.

 

Първоначално се печелеха 50 биткоина награда за обработка на компютърен блок. После този брой падна до 25 биткоина и по-късно до 12,5, както бе програмирано от мистериозния Satoshi Nakamoto. До 2020 г. ще падне до 6,25 биткоина, което ще направи онлайн "копането" нерентабилно.

 

След като бъдат достигнати 21 милиона биткоина, предлагането не може да нарасне, независимо от нарастващото търсене. За да направят нещата още по-лоши, някои хора ще загубят достъпа до електронните си портфейли, заради неуспех на оборудването или слаба компютърна сигурност, забравени пароли или други причини, което допълнително ще намали предлагането.

 

Специалистите в блокчейн смятат, че между 2,78 и 3,79 милиона биткоини на стойност до 50 милиарда долара (по текущи цени) вече са загубени завинаги.

Критиците на този ентусиазъм припомнят, че има много неактивни биткоини, които принадлежат на основателя на биткоин или неговите роднини. Възможно е те да се използват по някое време, за да се регулира пазарът по аналогия с фидуциарните пари. В този случай заинтересованите страни ще действат като централна банка с традиционните валути.

Станете почитател на Класа