Япония се подготвя да евакуира своите граждани от Южна Корея в случай на нападение от страна на Пхенян

Японското правителство е започнало да разглежда план за евакуация на японски и американски граждани от Южна Корея по морски път до остров Цушима, в случай на "извънредна ситуация" на Корейския полуостров, съобщава вестник Йомиури, позовавайки се на многобройни правителствени източници.

Планът се разработва за случай, че летището в Сеул е блокирано или е извън експлоатация в рамките на извънредна ситуация, в случай на нападение от Северна Корея.

В този случай гражданите на Япония и САЩ, които са в Южна Корея, ще бъдат евакуирани до пристанище Бусан (в крайната югоизточната част на страната), а от там на кораби на Японските сили за самоотбрана до японския остров Цушима. По-късно те ще бъдат прехвърлени на остров Кюшу.

Но след събитията от Втората световна война правителството на Южна Корея забранява на японските военни кораби да навлизат в техните пристанища. Поради тази причина се разглежда възможността да се завърже японският кораб за американски кораб, който като партньор на двете азиатски държави може да стане един вид посредник в евакуацията.

Според вестника, планът вече е преминал определен етап: делегация от държавни служители е изпратена в Цушима да се запознае с възможностите на острова за настаняване на бежанци.

В момента в Република Корея има повече от 200 000 американци и около 60 000 японци.

Станете почитател на Класа