Продават яхтата на Сталин за 350 000 долара

Речна корабна компания в Москва е предложила за продажба моторен кораб Максим Горки, по-известен като "Яхтата на Сталин", на стойност около 20 милиона рубли (малко над $ 350 000), пише вестник Комерсант.

 

Корабната компания е взела решение да се отърве от митичния кораб поради високата цена на поддръжката. Максим Горки е построен през 1934 г. със специална цел: да служи като личен кораб на съветския лидер Йосиф Сталин. Корабът, дълъг 69 метра и широк 13 метра, може да достигне скорост над 30 километра в час.

 

Въпреки че този кораб е известен като яхтата на Сталин, няма документи, които потвърждават, че всъщност е бил използван като място за почивка от тогавашния генерален секретар на Съветския съюз. Въпреки че е известно, че в различно време лодката е била използвана от други лидери на Съветската комунистическа партия.

 

В началото на 2000 г. Максим Горки претърпя редица модернизации. Наред с други неща, той получи нова двигателна и навигационна система. По-късно се използва като кораб за банкети и екскурзии с капацитет от 130 пътници и екипаж от 19 души. От 2014 г. обаче се използва изключително като кораб-ресторант.

 

Републиканската корабоплавателна компания Москва очаква да завърши продажбата на яхтата на Сталин до края на първото тримесечие на тази година, а една от заинтересованите е корабна компания от Азербайджан.

Станете почитател на Класа