На юг става напечено. Ние сме без армия, но строим джамии

Ердоган “скача с рогата” на САЩ ,Русия и Иран поотделно

 

 

Турция настоява Русия и Иран да изпълнят задълженията си и да предотвратят ударите на сирийските правителствени сили в провинцията Идлиб, съобщава “Ройтерс”.


Чавушоглу коментира, че отношенията със Съединените щати са най-засегнати от отказа на Вашингтон да екстрадира Гюлен и предоставянето на оръжия за кюрдските бойци.

 


Влошените отношения между Турция и САЩ са коментирани и от президента Реджеп Тайип Ердоган, който порица казуса с осъдения турски банков директор в САЩ, като “политически опит за преврат” и съвместен опит на ЦРУ и ФБР да подкопаят Анкара.


Пред “Анадолу” той обяснява, че отношенията между двата съюзника в НАТО могат да се влошат, ако Вашингтон не коригира грешките си.

 

Вчера САЩ са признали факта за създаване на армия на терористите на турската граница,(САЩ обучават бойци на „Сирийските демократични сили“ за преобразуването им в гранична полиция/армия, пише Фокус).


Днес Ердоган подчерта, че целта на Анкара е „смазване на този опит в зародиш“.


Според неговите думи, Турция е осведомена за двуличието и подлостта на терористите, които трябва да бъдат включени в състава на армията, която в момента САЩ създават в Сирия. „Това 30-хилядно формирование, което Вашингтон планира да създаде, трябва да се нарича „армия на вероломните предатели“.

 

Ердоган анонсира завършването на подготовката за нова антитерористична операция в Сирия, предава Anadolu Agency, за унищожаване на американските военни формирования.


“Операцията в приграничния с Турция сирийски район Африн може да започне всяка минута“, заяви Ердоган.


Според думите на турския лидер, Въоръжените сили на Турция „бързо“ ще закрият темата за Африн и Манбидж-кюрдски региони в северозападна Сирия.


Президентът призова всички дружествени страни и съюзници на Турция да не излизат на пътя на Анкара в нейната борба с терористите и убийците. „В противен случай Турция не отговаря за възможните последствия. Свалете знамената на своите страни от районите на дислокация на терористите, докато не ни се е наложило да ви ги предадем лично. Откъснете нашивките на вашите армии от униформите на терористите, докато не ни се е наложило да заровим в земята тези, които стоят в една редица с екстремистите“, подчерта турският лидер.


Ердоган напомни, че ВС на Турция продължават да нанасят удари по обекти на терористите в Северна Сирия. „Нямаме намерение да седим със скръстени ръце, в чакане някой друг да унищожи терористите вместо нас. Анкара препоръча на Вашингтон да пресече дейността на терористичните организации.

 

 

Станете почитател на Класа