Най-ценната военна територия на света

"Третата световна война ще започне тук", казва Мохамед - агент от националното разузнаване на Джибути, който настоява истинското му име да не бъде споменавано.

 

Стратегически разположена на входа на Червено море, през което преминава голям дял от търговските и енергийни потоци между Европа и Азия, Джибути приютява повече военни бази от всяка друга държава. Само Франция разполага с четири бази.

 

 

Периметърът е широк, но една от сградите напомня на стар форт на Чуждестранния легион, с порутените си стени и живописни наблюдателни кули.

 

Тя рязко контрастира на мрачната и застрашителна китайска военна база или на самостоятелния град в пустинята, който е американската база Кемп Лемоние.

 

Според Мохамед една от другите френски бази, намираща се на нос Херон, сега се използва по-скоро като туристически курорт за спокоен отдих, плуване и барбекю, отколкото военен лагер.

 

Въпреки това обаче французите никога няма да се откажат от нея, смята той. А ако го сторят, незабавно ще я вземе някоя от най-заможните фамилии.

 

С появата на нови сили и относителното отслабване на хегемонията, която Западът има над случващото се в света, човечеството навлиза в нов етап на развитието си, в който технологиите ще се съчетават с хаоса на международната арена. Това ще предизвика ситуация, в която никой отделен играч или група не биха могли да се наложат над останалите - свят с много политически и военни полюси.

 

В този сценарий войните на бъдещето може да нямат облика на въоръжени конфликти, а да приемат коренно различна форма - от опити за контрол на инфраструктурата, през информационна война и сблъсъци на различните пропагандни послания, до надпревара в областта на технологиите, изкуствения интелект, роботиката.

 

Така новите войни вече ще са в киберпространството, изкуствения интелект и роботиката, кибервойни, търговски и икономически войни.

 

Ако светът върви към сериозен конфликт или война, трябва да знаем каква форма ще придобие тя и къде евентуално би могла да започне. И има ли по-добро място за това от Джибути?

 

Докато Франция - първата световна сила, поддържала военно присъствие в страната - постепенно изоставя базите си заради бюджетни ограничения, други навлизат там. САЩ наскоро отвориха втора база край летището Шабелей. Тя не се споменава в публичния им списък със задгранични бази, след като дроновете им започнаха да пречат на въздушния трафик в Кемп Лемоние.

 

В страната се намират единствените задгранични военни бази на Китай и Япония. Има и италианска база, а Саудитска Арабия строи своя. Джибути преговаря с Турция за база, а според Мохамед (впоследствие твърденията му са потвърдени от втори независим източник) и Русия е правила запитвания за своя база.

 

За Индия се твърди, че също обмисля дали да не откупи терен в най-ценената военна територия в света.

 

Ако го стори, всяка основна глобална сила ще е стъпила в Джибути и страната ще наподобява умален модел на държавните конфликти през XXI век.

 

По време на престоя в града можете да видите френски и японски войници да се конкурират за вниманието на местните проститутки в нощните клубове в центъра, а китайците и американците използват всяка възможност, за да се опитват взаимно да заснемат оборудването и логистиката си.

 

Полковник Богоре - главнокомандващ на бреговата охрана на Джибути - разказва показателна случка: след като китайски моряци са снимали незаконно американски разрушител, от американската база са поискали от него да се намеси и да въведе ред.

 

Какво обаче се случва, ако избухне война между държави със съседни военни бази в Джибути?

 

Отговорът не е напълно ясен и до голяма степен зависи от естеството на конфликта. Ако Индия наистина създаде своя военна база в Джибути, всеки бъдещ конфликт с Китай незабавно ще се разпространи и тук, защото Джибути е от решаващо значение за способността на Китай да обкръжи Индия. В ситуация на конфликт между САЩ и Китай в Южнокитайско море техните бази в Джибути ще бъдат поставени в повишена бойна готовност, но може да останат напълно без участие в самия конфликт.

 

Друга възможност е воюващи държави да изберат Джибути като терен за ограничен по мащаба си конфликт. Всеки териториален спор между Китай и Япония е толкова рискован, че двете държави може да предпочетат да демонстрират силата си надалеч, в Африка.

 

Скорошна случка изглежда потвърждава тази интерпретация: както разкрива недискретен материал в официалното издание на китайския главен прокурор, миналата година японски кораб е изпратил водолази, които да се приближат и да шпионират китайски военен кораб, докато и двата съда са били на док в Джибути.

 

През последния век конфликтите са били организирани основно по ясно очертани граници и сфери на влияние, но сега глобализацията е събрала всички съперници на едно място и Джибути е перфектното въплъщение на този нов свят, където основни сили са принудени да делят една и съща територия.

 

Мохамед допълва, че може да очертае кръг около себе си с осем военни бази - толкова е обкръжена Джибути. Повечето държави считат това за странно. За жителите на страната обаче това като че ли е нормално.

Станете почитател на Класа