Facebook ще бъде смесица от Big Brother и "Happy World" на Huxley

След последните промени, обявени от Facebook, социалната мрежа "се превърна в дистопия", казва журналистът Крис Тейлър, сравнявайки Марк Цукърбърг с Големия брат от романа на Джордж Оруел "1984" в статия, публикувана в Mashable. Тейлър също се обръща и към "Щастливия свят" на Олдъс Хъксли, за да обясни своята позиция по промените, обявени в алгоритъма на платформата.

"Опасните кошмари на Оруел и Хъксли са много различни", казва Тейлър. "Единият е държава на наблюдението, в която буквално вестниците се пренаписват, за да се контролира това, което хората виждат от историята, а в другия, се контролират гражданите, правейки ги щастливи чрез дисоциативна дрога, наречена сома ". Въпреки това, според Тейлър, в непрекъснатите си усилия за подобряване на Facebook, Цукърбърг се опитва да приложи тези две тактики.

Промени в алгоритъма на социалната мрежа, който ще даде приоритет на публикации от семейството и приятелите пред тези от бизнеса или медиите, представляват за журналист цензура и правят Facebook "по-ефективен от тоталитарната държава на Оруел ". Тейлър също иронизира търсенето на щастието на потребителите, за които говори Цукърбърг. "Това ще доведе до намаляване на достъпа ви до реални новини и от своя страна ще увеличи шансовете, че само ще виждате скандалната фалшива новина публикувана от ваш луд чичо, защото съдържанието от семейството те прави щастлив" казва той.

Тейлър смята, че с тази стъпка, Facebook "се отказва от своята отговорност към обществото", и от един от най-големите източници на информация на планетата, сега променя параметрите, така че новината да не е приоритет в социалната мрежа .

Британският журналист твърди, че Facebook "приканва към сравнение". По този начин, обяснява Тейлър, въпреки че пишем "Поздравления!" като коментар на пост от приятел, вътрешно можем да чувстваме завист, омраза или тъга ... С една дума, ние можем да бъдем нещастни, виждайки щастието, което други имат (или изглежда да имат). Въпреки това, както отбелязва журналистът, алгоритъмът отчита този коментар за нещо положително, тъй като "окото на Facebook" не може да знае как човекът, който го пише, наистина се чувства.

Тейлър завършва статията си, като посочва, че най-лошото по отношение на целия проблем по отношение на промените в социалната мрежа е, че Марк Зукърбърг "мисли, че прави правилното".

Станете почитател на Класа