САЩ планират да увеличат броя на ядрените оръжия

Съединените щати възнамеряват да увеличат броя на ядрените боеприпаси, съобщава Huffington Post, цитирайки предполагаем проект на новата ядрена доктрина на Вашингтон.

 

Документът, озаглавен "Преразглеждане на ядреното положение на САЩ". (NPR), създаден в Пентагона, определя политиката в областта, размера и концепцията за формирането на ядрени сили в страната за период от 5 до 10 години.

 

Според проекта, администрацията Тръмп има за цел значително да увеличи броя на ядрените оръжия с нисък рандеман, за да "засили ядреното възпиране". В същото време редакторите на доктрината не споменават, че вече има повече от 1000 боеприпаси от този тип на разположение на Съединените щати, според медиите.

 

Технически, атомните бомби, които унищожиха Хирошима и Нагасаки през 1945 г., също имаха "слаб рандеман", според доклада. В резултат на тези бомбени атентати, загинаха повече от 200 000 души.

 

Според авторите на проекта, Москва предполага, че ограниченото използване на ядрени оръжия или само заплахата да ги използва, може да й даде предимство пред Съединените щати и НАТО и следователно да разрешат евентуален конфликт в тяхна полза.

 

По този начин "коригирането на това погрешно руско възприятие е стратегически императив" за Съединените щати, според документа.

 

Също така, проектът за новата ядрена доктрина на Пентагона се позовава на Корея като "ясна и сериозна заплаха" за Съединените щати. Текстът описва и ядрената стратегия на Вашингтон по отношение на Китай и Иран.

 

"Докато Съединените щати намаляват броя на ядрени оръжия и тяхното значение във въоръжените сили, други страни като Русия и Китай, са се преместили в обратната посока", се казва в документа.

 

Министерството на отбраната на САЩ отказа да коментира, твърдейки, че "те не обсъждат предварителните проекти на документа", според вестника. Окончателният вариант на NPR трябва да бъде публикуван през февруари.

Станете почитател на Класа