Горят църкви в Чили, преди посещение на Папата

През нощта на четвъртък три самоделни бомби избухнаха в различни църкви в Сантяго (Чили), само няколко дни преди папа Франциск да посети тази южноамериканска държава, в тур, в който също ще посети и Перу.

 

В един от тези храмове намериха отпечатана брошура с директни заплахи срещу „лидера на Католическата църква и всеки религиозен проповедник" с фрази като "ние ще атакуваме с огъня на борбата и ще взривим фалшивия морал" или "Папа Франциск, следващите бомби ще бъдат в расото ви! "

 

Този текст завършва с молби за свобода за всички политически затворници по света и във Валмапу, както е позната територията, исторически е населена от мапучите.

 

Чилийското правителство ще подаде жалба за тези атаки чрез заместник-министъра на вътрешните работи. Титулярът, Махмуд Алей, заяви, че "в Чили има религиозни хора, които имат право да се манифестират адекватно" и изясни, че сградите са претърпели малки щети.

 

Чилийски президент Мишел Бачелет подчерта, че "в условията на демокрация хората да могат да се изразяват, като го правят по тих и подходящ начин", според сайта 24часа.

 

Социологическият експерт Естебан Силва смята, че зад атаките може да стоят крайнодесни групи и начина им на действие, отхвърля участие в атаките на племето мапучи. "Това може да е част от монтаж от крайно десни въоръжени групи или хора, свързани с разузнавателните служби от времето на диктатурата".

 

Въпреки че брошурките се отнасят до организациите на мапучите, те са подписани от неизвестна досега група и президентката смята, че това е "много странно".

Станете почитател на Класа