Мадуро предлага да се използва "Петро" за търговия в Alba-TCP

Венецуелският лидер Николас Мадуро предложи да се въведе "петро", криптовалутата, създадена от неговото правителство, за да се стимулира регионалната търговия.

 

Държавният глава предложи използването на валутата, за да даде по-голям тласък на специалната икономическа зона, която включва страните от Боливийския алианс за народите на нашата Америка (Алба) и Петрокарибе.

"Ние трябва да наберем сила, смелост, решителност, и трябва да кажа, че е време да хванем пулса на единните проекти и насърчаване на CELAC (Общност на латиноамериканските и карибските държави)", каза президентът по време на VII заседание на Политическия съвет на Алба - TCP.

 

Мадуро настоя за необходимостта от възстановяване на силата на механизмите на регионалната интеграция: "не можем да го оставим да пропадне, защото континенталната десница иска провала на единните проекти".

 

Венецуелският президент каза, че криптовалутата е "инструмент на 21-ви век" и подчерта, че Венецуела призовава младите хора между 15 и 30 години да бъдат авангардът на електронната минна дейност. "Това е основата на новата търговия, която сме призовани да изградим в икономическата зона Алба-Петрокарибе", каза той в изявленията си.

 

В края на миналата година Мадуро обяви създаването на "Петро". Този залог на Каракас, според неговите власти, се стреми да избегне "финансовата блокада", която някои международни институции са приложили срещу петролната страна, както и санкциите на САЩ.

 

Едно от предимствата на тази валута, според боливарското правителство, е, че ще бъде подкрепена от огромните петролни ресурси на Венецуела, смятани за първият петролен резерв в света. Опозицията в парламента обаче обяви "незаконността" на валутата.

Станете почитател на Класа