Пробив: ще преговарят за нова широка коалиция

След маратонски сондажи, трите преговарящи партии за ново издание на широката коалиция в Германия постигнаха съгласие за започване на преговори. Сега всичко зависи от конгреса на социалдемократите.

 

 

 

 

 

Председателите на трите партии - Ангела Меркел /ХДС/, Хорст Зеехофер /ХСС/ и Мартин Шулц /ГСДП/ препоръчаха на партиите си да започнат официални коалиционни преговори. Това научиха журналистите в централата на ГСДП в Берлин в петък сутринта. Резултатите обаче трябва да бъдат одобрени и от трите групи, участващи в сондажните преговори.

 

ХДС/ХСС и ГСДП решават поотделно

Deutschland PK Sondierungsgespräche in Berlin Merkel Seehofer und Schulz (Reuters/H. Hanschke)

 

В отделни заседания, председателите на партиите и фракциите представиха на своите делегации в петък сутринта документа за постигнатото споразумение, който обхваща 28 страници. Междувременно стана ясно, че и голямата група от 40 участници в сондажите стои зад решението за започване на преговори.

 

Първоначално не беше ясно, как председателят на социалдемократите Мартин Шулц ще аргументира пред партийните органи съгласието си за участие в ново издание на широка коалиция с консерваторите. Това решение след това трябва да бъде одобрено на извънреден партиен конгрес на 21 януари - едно много сериозно изпитание с оглед на провала на партията на парламентарните избори миналата есен.

 

Таванът на данъците няма да се вдига

Deutschland Sondierungsgespräche Papier (Twitter/Dorotee Bär)

 

Постигнатото споразумение е дълго 28 страници

 

До последния момент участниците в сондажните разговори спориха по въпросите на бъдещата финансова политика, здравеопазването и миграцията. Няма да има увеличение на данъците, което се отнася също и за най-високата данъчна ставка, съобщи ДПА. Първоначално социалдемократите настояваха тя да бъде вдигната от 42 на 45 процента.

 

Здравното осигуряване

 

По информация на ДПА, лидерите на ХДС/ХСС и ГСДП са се договорили за връщането на равното финансиране в държавните здравноосигурителни каси. Съгласно договорката, здравноосигурителните вноски ще се плащат поравно от работодателите и трудещите се. Понастоящем съществува твърда обща ставка от 14,6 процента, поделяна солидарно между работника и работодателя. Към нея се прибавя една допълнителна вноска, която обаче е за сметка само на здравноосигуреното лице.

Deutschland SPD-Parteizentrale (Imago/J. Huebner)

 

Финалните сондажи се водиха в партийната централа на ГСДП в Берлин

 

Спорове имаше и за пенсиите. Въпреки че новото правителство ще има на разположение 45 милиарда евро, разходите за отделните проекти могат да нараснат двойно. ХДС/ХСС пък настояваха за т.нар. "черна нула" - отказ от поемането на нови задължения в държавния бюджет.

 

До последно не беше изключено сондажните разговори да се провалят или да бъдат отложени. В четвъртък сутринта, преди началото на последния кръг от преговорите, Ангела Меркел и Мартин Шулц потвърдиха волята си за единение. Но беше ясно и това, че все още съществуват и "големи различия", които трябва да бъдат изчистени.

Станете почитател на Класа