Най-дълбокият ядрен бункер в света побира един милион души

Създаден, за да спаси висшите командири на Китай, заедно с подчинени и войски в случай на глобална катастрофа, ядреният бункер се намира в национален парк под планина, на около 20 километра от Пекин, има капацитет един милион души и е в средата на карстови пещери, които се смятат за най-дълбоките в света.

Ученият Чин Даджун, от Института по геология и геофизика на Китайската академия на науките, който се занимава с изследването на подземни канали, каза за South China Morning Post, че карстовите пещери на тази планинска верига, обхващат повече от два километра под земята.

"Доколкото знаем, те са най-дълбоките пещери в света", каза той. Над тях има дебел слой скала, която включва гранит, един от най-твърдите и най-плътен материал в природата.

Неотдавнашно правителствено проучване показа, че в района има достатъчно подземни водни запаси, които да осигурят нуждите на един милион души.

Съществуването на бункера излезе наяве през 2016 г., когато местните медии отразяваха посещението на президента Си Дзинпин в тези съоръжения. Убежището е част от Съвместния боен команден център на Централната военна комисия (CMC), но не е известно до каква дълбочина се намира и кога е построено. Работите са започнали преди десетки години.

Ядрените експерти твърдят, че за да се противодейства на ядрената атака, бункерът трябва да бъде заобиколен от скали с плътност над 100 метра.

В пещерите има достатъчно място за малък град и стабилно снабдяване с питейна вода, въпреки че някои поставят под въпрос възможността за използване в случай на ядрена атака.

Лиу Йонг, учен от Университета на Южен Китай, заяви пред вестника, че радиоактивните частици остават във водата и почвата по-дълго отколкото във въздуха, а също могат да бъдат открити в подземни езера и реки, които трябва да се пречистят преди употреба. Той добави, че Китай разполага с необходимите технологии и оборудване за това.

Станете почитател на Класа