Южна Корея обяви законопроект за забрана на криптовалутите и биткоин падна с 9%

Южнокорейският министър на правосъдието обяви в четвъртък, че се подготвя законопроект за забрана на операциите с криптовалута в страната, съобщава CNBC.

 

"Има голяма загриженост във връзка с виртуалните валути, а Министерството на правосъдието подготвя законопроект за забрана на търговията с криптовалути чрез обмен", каза на пресконференция Парк Сангки.

 

Министърът добави, че не може да разкрие по-конкретни подробности относно предложеното закриване на търговския обмен на криптовалути и подробно посочи, че няколко правителствени агенции ще работят заедно, за да приложат редица мерки в това отношение.

 

Според данните от портала CryptoCompare, котировките на биткоин спаднаха почти с 9% след коментарите на Парк. Според Markets Insider, криптовалутата е загубила повече от 12% от стойността си.

 

Новината, според CNBC, отбелязва важен крайъгълен камък за пространството на криптовалутите, тъй като Южна Корея е един от най-големите пазари за валути като bitcoin и ethereum.

 

Няколко експерти обаче твърдят, че търговията с криптовалута в Южна Корея е силно спекулативна и сходна с хазарта. Според оценките им се смята за много "ненормално", тъй като цената на основните криптовалути като "bitcoin" е по-висока в страната, отколкото на всяко друго място. Тази разлика в цената се нарича "увеличението кимчи (корейска национална храна)" от много търговци.

Станете почитател на Класа