Съдия забранява на администрацията на Тръмп да анулира имиграционната програма DACA

Съдия издаде временна заповед за блокиране оттеглянето на Администрацията на Тръмп на защитата на нелегални имигранти в рамките на програмата за отлагане действието на пристигащите в детството си (DACA), според Ройтерс. Този имиграционен план защитава от депортиране децата, незаконно прекарани в Съединените щати от техните родители.

През септември президентът Тръмп реши да анулира DACA. Американският окръжен съдия Уилям Алсуп нареди в Сан Франциско, че програмата трябва да остане в сила, докато се развива съдебният спор за решението на Тръмп.

Решението му обаче не възпрепятства федералното правителство да откаже да обработва нови заявления от хора, които не са получили закрила по програмата преди това.

Програмата DACA е осигурила защита от депортиране и право да работят легално на близо 800 000 млади хора, откакто тя е била разрешена от президента Барак Обама през 2012 г. Няколко държави, организации и частни лица са завели съдебни дела за защита на обхванатите в DACA, известни като "мечтатели".

Жалбоподатели по делото срещу Министерството на вътрешната сигурност на САЩ са Съветът на регентите на Калифорнийския университет и неговият президент, бившият секретар на националната сигурност Джанет Наполитано.

Предварителната заповед запазва DACA в сила, докато съдебното производство продължава. Федералният съд в Сан Франциско обжалва пред Апелативния съд на САЩ за деветия окръг.

Станете почитател на Класа