“Ледена епоха“ - зимен ад в САЩ

От пръв поглед кадрите от блатото на река Шалотт, намиращо се в Северна Каролина (САЩ), стартират алармата: в средата на замръзнала лагуна се показват носовете на алигатори. Животните не се движат, остават със затворени челюсти и всеки посетител на този природен резерват може лесно да ги счете за мъртви.

Но тези "машини за оцеляване", както ги наричат служителите на парка, не се боят от ниските температури, колкото и да изглеждат вкаменени от леда. Това е тяхната особена техника за оцеляване през зимата. Когато е прекалено студено, те намаляват своята активност и навлизат в състояние на летаргия - биологичен процес, който забавя метаболизма им.

Те могат да останат потопени във водата до 24 часа без дишане, както и да прекарват месеци без да ядат храна. Но, като предпазливи животни, инстинктивно забелязват пристигането на студ и издават муцуните си над езерото, за да дишат, когато водата замръзне. Когато топлината се върне и леда се разтопи, алигаторите стават активни и се отърват от доброволното "пленничество".

Тези кадри от блатото на река Шалотт са споделени във Facebook повече от 284,500 пъти от времето на тази публикация. Вчера паркът пусна обновена информация за разтревожените от съдбата на алигаторите: пристигнало е размразяване и всъщност влечугите вече са свободни.

Станете почитател на Класа