Не се залъгвай: предстои война

В плановете на ВВС на САЩ влизат превръщането на някои транспортни самолети, такива като C-130 Hercules, във въздушни самолетоносачи, които ще пускат безпилотни летателни апарати.

 

С тяхна помощ ще се провежда разузнаване и наблюдение.

 

Безпилотните самолети са многобройни, затова успешно ще отвличат вниманието на ПВО на противника.

 

Военноморските сили на САЩ също отделят немалко внимание на логистиката.

 

Морските системи за снабдяване (NAVSUP) на глобалната логистична подкрепа (GLS) помагат при планирането на логистиката за глобалния военноморски флот на САЩ.

 

 

Организацията се състои от около 6300 военни и граждански специалисти по логистика, работещи в 105 точки по целия свят, предоставяйки широк спектър от интегрирани глобални логистични услуги за американския флот, корпусите на морската пехота, съвместните оперативни части и съюзническите войски.

 

Изложените факти и събития в последните три статии не са истории от първите страници на вестниците.

 

Самостоятелно всяка от тях не е особено красноречива, но ако се обедини и систематизира цялата информация, то се натрапва очевидният извод: САЩ се подготвят действително за голяма война, която по-вероятно ще се води далеко от техните граници.

 

Въоръжените сили на САЩ имат достатъчно мощ, организираност и глобално разпространение, за да участват в такава война.

 

Логистиката — това е най-важният фактор за успеха във всяка война.

 

Точно на нея днес САЩ отделят значително внимание.

 

САЩ се подготвят за голяма война далеко извън своите граници, счита аналитикът Питър Корзун

 

Представяме ви част от статията «US Prepares for Forcible Entry Operations in Remote Theaters of War» («САЩ се подготвят към военни операции в отдалечени ъгълчета на земното кълбо»), публикувана в изданието Strategic Culture Foundation.

 

Главната област, в която Америка има значително преимущество пред всеки предполагаем противник — това е логистиката.

 

Нито една друга нация не може да се сравнява със способностите на САЩ да провеждат задгранични операции, разполагайки и поддържайки сили по целия свят, включително в отдалечени ъгълчета на земното кълбо.

 

Но явно за Вашингтон дори това не е достатъчно, защото той прави всичко, за да може качествено да повиши нивото на своята логистика.

 

Ако анализираме дейността на въоръжените сили на САЩ по целия свят, става ясно, че Вашингтон се подготвя за мащабни бойни действия.

От 9 до 11 декември ВВС на САЩ проведоха мащабни учения под названието Joint Forcible Entry («Съвместно нахлуване»), за да проверят готовността и скоростта на мобилизация на своите сили. Малко преди това НАТО проведе ученията Mobility Guardian, в което взеха участие около 30 държави.

 

Отработваха се всички елементи от операции по нахлуване на вражеска територия, включително използването на инструменти от радиоелектронната борба, а също кибератаки.

 

Бяха задействани самолетите Boeing С-17, които могат да долетят до всяка точна на планетата за 24 часа, за да доставят оборудване, необходимо за обезпечаване на по-нататъшната работа на изтребителите F-22 или F-35.

 

В същия месец на фона на ракетните изпитания в КНДР САЩ и Южна Корея започнаха съвместни военни учения под кодовото име Vigilant Aсe, които се превърнаха в най-мащабните съвместни учения между двете страни.

 

За 5 дена в тях взеха участие 230 самолети (в това число изтребителите F-22) и десетки хиляди южнокорейски и американски военнослужещи.

 

Подобни крупномащабни учения, проведени едно след друго, показват, че способността да извършват военни операции и да разгръщат сили в отдалечени райони — е приоритетна задача за САЩ.

 

За повишаване ефективността на ученията широко се използва инфраструктурата на други държави…

 

 

Станете почитател на Класа