CNN обърка дати в „разкритията“ си за връзките между Тръмп и Уикилийкс

Грешките се превръщат в нов журналистически жанр в телевизионната мрежа CNN. В петък редакцията трябваше да коригира фалшивата история за изпращането на съобщение до предизборния щаб на Доналд Тръмп през септември 2016 г., за което се твърди, че е от екипа WikiLeaks, преди публикуването на поредицата от разкрития на интернет страницата на Джулиан Асанж.

Скандално би било да се открие и потвърди, че на бъдещия президент и няколко от неговите помощници, включително на сина му, е предложено изключително - с помощта на таен код за достъп - да изтеглят някои откраднати документи от сървъра на Демократическата партия, преди да бъдат пуснати за целия свят. Но това явно не е така, защото журналистът, отговарящ за сензационното произведение, Ману Раджу, объркал датите: той сложил 14 септември, вместо 4-ти.

Ако на 14 септември 2016 г. бе пристигнала в щаба на Тръмп поканата на някой си Майкъл Ериксон да разгледа някои интриги на Хилъри Клинтън, тя щеше да изгуби цялата си изключителна и конспиративна природа. На тази дата Уикилийкс вече бе публикувал файловете, които писмото предлага да се разгледат.

Също така всеки поддръжник на Тръмп би могъл да извести екипа му за публикацията след тази дата. Редакцията бе принудена най-накрая да признае, че авторството на съобщението не е потвърдено, че не са знаели и не знаят и сега дали подателят е свързан с Уикилийкс. Това име не може да се свърже с никого, който е работил с Асандж.

Предвид многобройните грешки в първоначалния доклад, CNN реши да не се ограничава само със корекцията на статията си, но публикува и подробно пояснение. Статията бе посветена на факта на корекциите във фалшивата история, с което само затвърди убеждението в предубедеността на фалшивите новини, които разпространява CNN.

Станете почитател на Класа