F-22 на САЩ възпрепятстват работата на руските изтребители в Сирия, но бягат при идването на Su-35

Руското министерство на отбраната отговори на изявленията, направени в последните часове от представители на Пентагона, които заявиха, че руските изтребители "се държат опасно", като се доближават до американските бойни самолети в Сирия.

В интервю за големите американски медии, подполковник Деймиън Пикарт, говорител на Централното командване на Военновъздушните сили на САЩ, каза, че има "повишено опасно поведение" от страна на Руската авиация в Арабска република Сирия. "Най-голямата опасност е да свалим руски самолет, защото действията му се разглеждат като заплаха за нашите въздушни и наземни сили", предупреди Пикарт.

Той добави също, че "руските и сирийските изтребители често навлизат в нашето (американското) въздушно пространство на източната страна на река Ефрат".

В отговор на твърденията, че сирийското въздушно пространство "принадлежи" на Вашингтон, говорителят на руското министерство на отбраната, генерал-майор Игор Kонашенков каза, че тези твърдения "предизвикват учудване". Той също припомни, че за разлика от руските въздухоплавателни сили, авиацията на международната коалиция, водена от Съединените щати, работи незаконно в арабската страна.

"Представителите на Пентагона трябва да имат предвид, че Сирия е суверенна държава и член на ООН, така че там американско небе няма и няма да съществува", декларира Конашенков. От друга страна, той поясни, че сближаването между руските и американските изтребители се дължи на опитите на северноамериканските колеги да избегнат унищожаването на терористите от ислямска държава.

"Един пример, на 23 ноември на западния бряг на Ефрат, американски изтребител F-22 Raptor (пето поколение) активно възпрепятства два руски изтребители-бомбардировачи Су-25 за извършване на мисия за унищожаване на укрепления на ИД. F-22 изстреля топлини снаряди и извърши други бойни маневри ", разкри говорителят на Министерството на отбраната.

Въпреки това, след пристигането на многофункционалния изтребител Su-35 от поколение 4 ++, Raptor "побърза да напусне района и се насочи към Ирак", обясни генерал-майорът. Но американската страна "не е успяла да отговори на руското командване в Сирия за този и други инциденти в сирийското небе", заяви той.

Що се отнася до заплахите, че САЩ биха могли да свалят руски самолети, Конашенков призова "някои представители на Пентагона да филтрират мислите си, преди да ги изразяват и да се съсредоточат върху борбата срещу тероризма в Ирак, вместо да пречат на работата на Русия в Сирия".

Станете почитател на Класа