Ливан призовава арабските страни да санкционират САЩ за признаването на Ерусалим

Ливанският външен министър Гебран Басил призова арабските държави да наложат икономически санкции срещу Съединените щати, за да не им позволят да прехвърлят посолството си в Израел в Йерусалим, според Ройтерс.

"Трябва да бъдат взети превантивни мерки срещу решението, започвайки с дипломатически, после политически и след това икономически и финансови мерки", каза Басил на среща на външните министри на Арабската лига в Кайро, Египет.

Преди това ливанският президент Мишел Аун осъди решението на Доналд Тръмп. "Ливан и неговият народ са с палестинците и няма да признаят Ерусалим за столица на Израел", заяви президентът на кедровата страна в разговор с палестинския си колега Махмуд Абас.

Палестина поиска от Съвета за сигурност на ООН да принуди Съединените щати да отменят решението си, което се квалифицира като "едностранно и провокативно". От своя страна Саудитска Арабия счита, че това решение е безотговорно и призова Вашингтон да промени позицията си в съответствие с това, което Ирак, Египет, Бахрейн, Йордания и други нации в региона са направили.

Признаването на Ерусалим като столица на Израел от Съединените щати е предизвикало вълна от протести и възмущение и е било осъдено не само от народите, които се противопоставят на външната политика на САЩ, но и от традиционните съюзници на Вашингтон в Близкия изток и по света.

Станете почитател на Класа