Първата жива 3D татуировка в света, благодарение на генетично програмирани клетки

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) са разработили хидрогел за 3D принтери, който съдържа бактериални клетки, генетично програмирани да реагират на различни химически стимули. Постижението е отразено на страницата на института и на портал Engadget.

Обектите, отпечатани с тази технология, могат да се използват като живи сензори, се казва в изявлението на MIT. За да докажат това, учените създадоха първата жива 3D татуировка в света: с хидрогела изследователите отпечатаха дървесен модел, чиито клони съдържат бактерии, чувствителни към различни химикали.

Впоследствие специалистите прилагат тези химикали върху кожата на ръката на човека и поставят живата татуировка отгоре. Когато бактериалните клетки попаднаха в контакт с тези вещества, дървото оцвети клоните си.

"Надяваме се да можем да отпечатаме живи изчислителни платформи, които да бъдат транспортируеми", заяви един от изследователите професор Хюнуо Юк. Ученият добави, че в бъдеще тези "живи компютри" ще бъдат структури, образувани от множество типове клетки, които ще комуникират помежду си, предавайки си сигнали един на друг, подобно на транзисторите в микрочипове.

Също така, тази технология може да се използва за създаване на живи сензори, за да се наблюдават възпалителни биомаркери или промени в телесната температура. В допълнение, тя може да се използва за откриване на замърсители в околната среда, както във водата, така и във въздуха.

Резултатите от изследванията на учените от МИТ бяха публикувани в списание Advanced Materials на 5 декември.

Станете почитател на Класа