Смъртоносен вирус в латиноамериканска държава

Вирусът Ханта отново покоси гражданин в Чили. Съдията от 3-ти семеен съд в Сантяго, Оскар Андрес Сааведра Джанини, почина от заразяването с вируса Ханта, съобщиха от Чили.

Смята се, че починалият съдия, на 38 години, се е заразил с вируса по време на престоя си в град Кояке, където пристигнал за участие в 45-тия Национален конгрес на съдиите, проведен между 5 и 9 октомври тази година, пише вестник "Ел Меркурио".

В същото време, в болницата остава Мария Алехандра Серони, съдия от Съда по трудово законодателство, която не е реагирала положително на тест за Ханта вирус, след същото пътуване, според местните медии.

Министерството на здравеопазването казва, че "предаването на болестта от човек на човек, е много малко вероятно" и изброява симптомите - температура около 38º С, болки в мускулите, главоболие, неразположение, слабост, гадене, повръщане и болки. Министерството препоръчва на тези, които са посетили зоната на потенциална зараза, да се консултират незабавно с местните служби за спешна помощ.

Вестникът също така отбелязва, че между януари и ноември на текущата година в Чили са регистрирани 80 случая на инфекция с вируса на Ханта, от които 22 са имали фатален изход. Това представлява увеличение с 81%, в сравнение със същия период на предходната година, когато са потвърдени само 44 инфекции, 8 от които са завършили фатално за пациента.

Като се има предвид, че основните носители на вируса са мишките, няколко експерти твърдят, че това увеличение се дължи на по-голямото възпроизводство на тези гризачи, поради изобилието на „кила", която е тяхната храна. Сред другите причини са повишаването на температурите в страната и горските пожари, които причиняват миграцията на тези животни в различни населени места.

Първите случаи на инфекция с вируса на Ханта в Чили датират от 1995 г.

Станете почитател на Класа