Защо либералният световен ред се срина и какво ще го замени до 15 години

В статия за "Российская газета" Сергей Караганов, ветеран политолог и член на влиятелния Съвет за външна и външна политика на руското външно министерство, каза: „След разпадането на СССР, бе обявен "либерален световен ред", кратък период на хегемония на САЩ и Запада, в който всъщност нямаше нищо либерално, нито ред".

Западът си присвои правото да говори от името на "международната общност", казвайки - или налагайки със сила - че светът трябва да живее според Западния политически модел и западните ценности. "Ако това е свобода, тогава какво е робството?", попита анализаторът.

„Това не е ред, а по-скоро законът на джунглата, където се нарушава международното право и нормите на междудържавно съжителство", казва Караганов, като припомня гражданската война и бомбардировките над Югославия, нахлуването в Ирак и агресията в Либия, в допълнение към "многобройните случаи на подкрепа и провокиране на цветните революции ".

Русия с право е помогнала за унищожаването на този ред, но дори и без активното й участие "опитът за установяване на западната хегемония беше обречен", казва експертът.

Според Караганов, имаше много причини за "загубата от Запада на доминиращи позиции в световната политическа и икономическа система, но най-дълбоката е унищожаването на военното превъзходство, което беше в основата на неговата доминация".

Взаимното ядрено възпиране на Русия и Съединените щати, а сега и Китай, Индия, Пакистан, Израел, Франция и Обединеното кралство, правят големите войни днес "почти невъзможни", защото заплашват цялото човечество.

В резултат на това страните "трябва да се конкурират на по-високо политическо и икономическо равнище", в което новите играчи все повече и повече набират сила, докато Европа и САЩ "явно започват да губят".

За бъдещето след 15 години, анализаторът предупреждава, че самата "политическа и военна база", на която ще бъде построен новия световен ред, ще се промени.

Той прогнозира, че новите страни като Северна Корея, Южна Корея, Япония и Иран могат да се присъединят към клуба на ядрените сили, но също така ще има и още един силен фактор - притежаването от редица държави на мощно кибер оръжие, в състояние да причинява вреда, подобна на ядрената.

Авторът обаче предлага да видим положителната страна на тази нова реалност - кибер оръжието, в крайна сметка, също ще засили взаимното многостранно възпиране, докато светът се движи към нов световен ред.

Този световен ред ще бъде "много по-свободен", казва Караганов, който подчертава, че налагането на политически системи, културни и човешки ценности "става все по-трудно" за Запада.

Ще е по-добре да се започне изграждането на новия модел в партньорство с Голяма Евразия, предложена от Русия и подкрепена от Китай, както и инициативата за Пояс и Път на коприната, предложени от Пекин.

От друга страна, продължава анализаторът, е необходимо да се започне възможно най-скоро дискусия сред всички ядрени сили (и евентуално други големи суверенни държави) по поддържане на международната стратегическа стабилност в дългосрочен преход към новия модел.

Ако стане възможно да се постигне споразумение за "новата военна и политическа основа за бъдещия световен ред, той ще е много по-добър от предишните", заключава Караганов.

Станете почитател на Класа