Тръмп може да блокира публикуването на архиви за убийството на Кенеди

Правителствени служители и източници на Белия дом обявиха за "почти сигурно", че президентът Доналд Тръмп ще блокира публикуването на някои от хилядите секретни документи, свързани с убийството на президента Джон Ф. Кенеди, поради опасения за националната сигурност на страната, съобщава "Политико", без да разкрива имената на тези служители.

На 26 октомври изтича крайния срок за решаване на въпроса какво да се прави с повече от 3,100 класифицирани документа на ЦРУ и ФБР по убийството, които са част от Националния архив. Източниците посочват, че това засяга класифицираните документи, създадени през 90-те години.

Американските служители допускат възможността "винаги непредсказуемият" Тръмп да реши да публикува всички класифицирани документи, свързани с Кенеди, които се съхраняват в Националния архив. Въпреки това, те подчертават, че такава възможност е много малко вероятна, тъй като документите от декадата на 1990, много от които са създадени от ЦРУ, може да разкрият сравнително нови операции на американското разузнаване и правоохранителните органи, пише Политико.

Източниците смятат, че документите могат да бъдат частично оповестени, но тази част от информацията ще бъде цензурирана. От своя страна говорителката Линдзи Уолтърс каза, че Белият дом работи "за да осигури максималното количество данни, които могат да бъдат представени на обществеността" до крайния срок.

Този краен срок за публикуването на архивите е създаден от Конгреса по силата на закон, подписан от президента Джордж Буш през 1992 г., за да се успокоят теориите за конспирация около убийството на Кенеди.

Станете почитател на Класа