Руски пастор търси убежище в Германия

Руският пастор Алексей Колясников бил принуден да бяга от родния си град Сочи. Той и неговото семейство сега са в Германия и кандидатстват за политическо убежище. Подобни случаи не са изключение.

 

 

 

 

 

"Защо в Германия ли? Защото тук има силна Протестантска църква", отговаря Алексей Колясников на въпроса защо точно в Германия е решил да търси политическо убежище. Пасторът се надява да получи положителен отговор от германските власти. "Ако трябва да се върна в Русия, за мен ще стане много опасно. Ще ме обявят за терорист и ще ме тикнат зад решетките", казва той.

 

От края на юни т.г. руският пастор, заедно със съпругата си и трите им деца, се намира в един бежански приют в Леверкузен. Условията са спартански, защото става дума за физкултурния салон на едно училище. Там семейството на Колясников дели площ от само няколко квадратни метра с други бежанци - основно от Чечения.

"Непозволено събиране" в кафене

 

Колясников е убеден, че в Русия го преследват заради дейността му като пастор в църквата на адвентистите от петдесетия ден. През септември 2014 той организирал събрание за паството си. Хората се събрали в едно кафене в Сочи, тъй като религиозната общност не разполага със собствена сграда. Докато четяли от Библията, изведнъж се появили полицаи и хора от Федералната служба за безопасност (ФСБ). Обвинили Колясников, че провежда неразрешено от властите събрание, с което нарушавал обществения ред.

Руският пастор Алексей Колясников

 

Руският пастор Алексей Колясников

 

"Шест седмици преди това, на едно от събиранията ни се появи непозната за нас млада жена. Тя се включи много активно, интересуваше се живо от всичко, което правим. Но въпросната вечер, когато се появиха хората от ФСБ, тя не дойде сама, а с друг човек, когото тя представи като свой приятел", спомня си Колясников. По-късно се оказало, че въпросният "приятел" в действителност е човек от службите. В съда той, както и въпросната млада жена, свидетелствали срещу пастора. А по думите на неговия защитник Александър Попков, младата жена свидетелствала и в други съдебни процеси срещу духовници от Сочи.

 

За провеждането на непозволено събрание съдиите наложили на Колясников парична глоба. След като пасторът подал жалба в Европейския съд за човешките права - за нарушаване на религиозната му свобода - натискът на руските власти срещу него се засилил. Даже се появила и загадъчна "украинска следа".

 

"Последователи на украинския Майдан"

 

В писмо до държавната прокуратура в южния руски район Краснодар, с копие от което разполага и Дойче Веле, генералът от ФСБ Александър Родионов обвинява Колясников не само за провеждане на непозволено от властите събиране, но и че бил участвал в събитията в Украйна през зимата на 2013 и пролетта на 2014 година.

 

В писмото се казва още: "След като властта беше поета от хората на т.нар. „Евромайдан", чийто религиозни убеждения се основават на идеологията на прозападни протестантски религиозни движения, и които биват финансово подкрепяни както от НАТО, така и от ЕС, в Русия нарасна опасността от възникването на така наречените "антируски огнища", от които могат да тръгнат социални и идеологически напрежения".

 

Междувременно със случая се зае руският "Център за борба с екстремизма".

Колясников уверява, че като пастор неизменно се е обявявал срещу всякакъв вид насилия и кръвопролития в Киев. А и неговите политически убеждения така или иначе не му позволявали да подкрепи революцията в Украйна. "Аз бях категорично срещу движението от украинския Майдан. По онова време ние се молехме за благото на страната и на президента", казва пасторът. Когато в доклада на ФСБ прочел, че бил участвал пряко в събитията на Майдана, това му подействало като шок.

 

"Това е смешно и поради причината, че по онова време все още кракът ми не бе стъпвал в Украйна. За първи път посетих Киев през 2016 година. Там набързо се изпариха всичките ми опасения - никой не ме арестува заради това, че говоря на руски. Напротив - чувствах се напълно свободен", казва свещеникът. Той е убеден, че в Русия всеки може да бъде арестуван по обвинения, свързани със събитията в Украйна. А случаите като неговия не са изключение, казва адвокатът Попков.

Отмъщение на службите?

Адвокат Ал. Попков: Случаите като този на пастор Колясников не са изключение

 

Адвокат Ал. Попков: Случаите като този на пастор Колясников не са изключение

И до днес руският пастор не може да проумее защо властите се отнасят към него по този начин. Спомня си за една случка от 2012 година: "Един майор от ФСБ ме беше поканил на среща. Каза ми, че се занимава с религиозните групи в Сочи. Мъжът твърдеше, че в Русия имало повишена терористичната заплаха и поиска от мен да му предам списък с имената на членовете на моята религиозна общност", казва Колясников.

 

Адвокатът му Александър Попков е убеден, че са много факторите, които играят роля в случая. Първо - събитията в Украйна промениха много и обстановката в Русия. И второ - руските тайни служби държат под контрол религиозните общности, а Колясников отказва да им се подчини", казва Попков и добавя: „Случаите като неговия не са изключение".

Станете почитател на Класа