Китай настоява САЩ " да коригират грешката си"

След като Вашингтон санкционира едностранно китайски фирми и лица, свързани със Северна Корея, Китай призова САЩ "веднага да коригират грешката си", както бе обявено от говорителя на китайското посолство в САЩ, съобщи Ройтерс.

Пекин призова Вашингтон " да не засяга двустранното сътрудничество по съществените въпроси", добави той.

Часове преди това, САЩ провъзгласиха разширяване на санкциите, които целят да се изолира Пхенян, което се отрази на няколко фирми от Китай, Русия, Намибия и Сингапур. Ограниченията по-конкретно са насочени срещу шест души, включително китайски гражданин.

Освен налагането на санкции, Вашингтон продължава да оказва натиск върху китайската търговия. Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп разреши разследване на Китай за предполагаеми случаи на кражба на интелектуална собственост. Разследването ще бъде проведено в съответствие със закон, който позволява на САЩ едностранно да създават бариери за износа на стоки в страната. "Това е само началото", каза Тръмп.

От своя страна, вестникът China Daily изрази съжаление, че вместо да насърчава американските интереси, "политизирането на търговията само ще изостри икономическите проблеми на страната и ще отрови отношенията между Пекин и Вашингтон".

Станете почитател на Класа